6 tips voor een goede presentatie

Hoe kom jij over op anderen? De houding van je lichaam heeft veel te maken met hoe je jezelf presenteert. Naast verbale communicatie (praten/gesprek) speelt non-verbale communicatie een grotere rol dan je in eerste instantie denkt. Hieronder lees je 6 tips over hoe jij non-verbaal sterk voor de dag kunt komen.

1. Uiterlijke verschijning

Zodra je iemand ontmoet heeft diegene al na 30 seconden een mening over je gevormd. Waarschijnlijk al zelfs voordat je ook maar iets hebt gezegd. Deze mening komt grotendeels voort uit het bekijken van je kleding of het schudden van een hand. Het maken van een goede eerste indruk is dus erg belangrijk. Verdiep je in je gesprekspartner of het onderwerp dat besproken gaat worden, pas van tevoren je kledingstijl hierop aan en zorg er altijd voor dat je er verzorgd uitziet.

2. Eerste kennismaking

Als je iemand gaat ontmoeten is het altijd even aftasten wie de eerste stap zet om elkaar de hand te schudden. Je kunt er voor kiezen om hierin het initiatief te nemen door een open houding aan te nemen en je hand alvast uit te steken. Let op: geef geen slappe hand, dit maakt meestal een negatieve indruk. Zorg voor direct oogcontact en neem een zelfverzekerde houding aan.

3. Open houding

Een open houding, het werd hierboven al genoemd. Maar wat is dat nu precies? Wanneer je luistert naar je gesprekspartner is het ook belangrijk dat je op je eigen houding let. Als je bijvoorbeeld je lichaam wegdraait van je gesprekspartner of je armen over elkaar houdt, dan kan dit defensief of ongeïnteresseerd over komen. Leun bijvoorbeeld iets voorover en laat daarmee zien dat je aandachtig luistert.

4. Spiegelen

Soms gebeurt het in een gesprek dat je tijdens het luisteren onbewust dezelfde houding hebt aangenomen als je gesprekspartner. Dit noemen wij spiegelen en dat kun je ook bewust inzetten. Als je tijdens een lastig gesprek bewust een open houding aanneemt, door bijvoorbeeld je handen naast je te laten in plaats van over elkaar, kan het zo zijn dat je gesprekspartner jouw houding overneemt. Hierdoor kan een lastig gesprek ineens een stuk meer ontspannen verlopen.

5. Je voeten zijn ook belangrijk

Hierboven is een aantal belangrijke punten voor het bovenlichaam besproken. Maar, je voeten zijn net zo belangrijk. Zit je aan een tafel tijdens een gesprek? Plaats je voeten stevig op de grond, dit voorkomt gewiebel en de indruk dat je niet lekker zit.

6. Gezichtsuitdrukking

Niet alleen aan je houding zijn bepaalde indrukken af te lezen. Je gezichtsuitdrukking is misschien wel het meest belangrijk. Leer je gezichtsuitdrukking te beheersen, zo voorkom je dat elke emotie van je gezicht is af te lezen. Gezichtsuitdrukkingen zijn natuurlijk goed als je ergens blij over bent, maar minder handig als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent of als je graag wilt fronsen als je je gesprekspartner niet begrijpt of het ergens mee oneens bent. Let er op dat je een neutrale uitdrukking aanneemt wanneer dat nodig is, dit lukt wanneer je je gezichtsspieren probeert te ontspannen.

In onze opleidingen geven wij belangrijke aandacht aan de manier waarop jij jezelf presenteert. Meer informatie? Kijk dan eens op onze opleidingspagina.