Een thuisstudie: het lijkt zo makkelijk, maar is dat het ook? 
Steeds meer studenten volgen een thuisstudie. In 2013 waren er duizenden enthousiastelingen die via deze weg startte met een MBO-opleiding. Maar wat levert het je op? In deze blog ga ik in op het belang van de docent in jouw leerproces.

bedrijven De cijfers liegen er niet om
Het succes van het aantal inschrijvingen staat in schril contrast met het aantal leerlingen die de opleiding succesvol afronden. Het slagingspercentage is bij veel thuisstudie-opleiders nog geen kwart van het landelijk gemiddelde (landelijk slagingspercentage 73.9%). De cijfers liegen er niet om, veel studenten zullen de diploma-uitreiking niet halen.

De praktijk
Het gaat vaak zo: je begint erg enthousiast aan de opleiding en opdrachten, maar na een aantal weken/maanden zakt de motivatie iets weg. Toch blijf je degene die zichzelf moet motiveren om aan de studie te werken, niemand anders doet het voor je. Daarnaast wordt wel gedacht, dat als je de lesstof zelf doorleest en de opdrachten maakt, je genoeg kennis tot jezelf neemt om uiteindelijk de verschillende examens te kunnen maken. Echter, deze zelfstandige werkwijze is niet altijd passend.

Onderwijs kent normaal gesproken een belangrijke driehoek: docent – student – lesstof. Bij een thuisstudie ontbreekt een belangrijk anker uit deze driehoek: de docent. Maar waarom is die docent in het klassikaal onderwijs eigenlijk zo belangrijk?
Schermafbeelding 2014-07-31 om 16.22.30
De toegevoegde waarde van een docent
Een docent kan er voor zorgen dat je effectiever presteert en leert. Maar hoe doet een docent dat eigenlijk?

Structuur
Ten eerste biedt een docent structuur. Je behandelt gezamenlijk de lesstof en maakt de opdrachten. Kom je er niet uit, dan is er een docent die je kan helpen. Daarmee ga je echt léren.
Daarbij komt dat je vaak al bepaalde (onvolledige) beelden, kennis en structuren hebt bij wat je moet leren, die niet altijd goed zijn. Nieuwe kennis wordt dan niet goed geparkeerd. Daarom is het belangrijk dat een docent deze kennis structureert en nieuwe “goede” informatie hierop laat aansluiten. Hierdoor wordt de stof vaak ook interessanter en onthoud je het op de juiste manier.

Betekenis geven aan de stof
Je vraagt je misschien wel eens af: “Waarom moet ik dit weten?” Een docent kan je duidelijk maken waarom de stof belangrijk is en wat je ermee kunt. Dat motiveert! Je studie zal makkelijker en succesvoller verlopen als je weet waarom je iets doet. Daarnaast kan een docent vanuit zijn praktijkervaring mooie voorbeelden en cases gebruiken bij de behandeling van de stof. Dat maakt het makkelijker om te begrijpen en onthouden. De stof gaat nu voor je leven.

Aanspreekbaarheid
Als je in een klas zit, kun je aangesproken worden als de docent een vraag stelt. Hierdoor wordt je genoodzaakt om jezelf voor te bereiden, een passieve houding houd je niet lang vol. Ook kan een docent verschillende manieren (werkvormen) gebruiken om de stof aan je over te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door groepswerk, hierdoor leer je ook van elkaar of door een spel. Zo zorgt de docent ervoor dat bepaalde begrippen overkomen en bij je blijven hangen, waardoor jij meer leert.

Zichtbaarheid
Een docent kent en beheerst de lesstof. Door je vragen te stellen, de stof te bespreken en verschillende oefeningen met je te doorlopen kan hij vaststellen in hoeverre je de stof beheerst. Door zichtbaar te maken wat je nog moet verbeteren, kan jij gericht, zonder je motivatie te verliezen, jezelf verbeteren op specifieke onderdelen.

Motiveren
Nieuwsgierigheid is de motor van motivatie! Door het enthousiasme voor het vak ( het kunnen geven van praktijkvoorbeelden) kan de docent jouw interesse aanwakkeren. Uit onderzoek is gebleken dat docenten hier een belangrijke invloed hebben!

Overweeg je om met een thuisstudie te beginnen? Bij het volgen van een thuisstudie moet je veel keuzes zelf maken en over veel zelfdiscipline beschikken. Wanneer je twijfelt of je geschikt bent voor een thuisstudie, kun je altijd navraag doen bij mensen die je goed kennen. Vraag aan hen of ze jou in staat achten om een thuisstudie te volgen en af te ronden. Deze mensen kunnen je tevens ondersteunen bij het maken van een keuze voor een studie die bij je past.

Dineke van Voorthuijsen
Gerke van Kooten
LinkedIn profiel

Download deze blogpost
Neem contact met ons op