• MBO-4 opleiding | Specialist Transport & Logistiek

  Zonder transport en logistiek staat alles stil, zeggen ze weleens. En dat is zeker waar! Goederen moeten continue vervoerd worden, en dat moet goed gebeuren. Wat wordt daarmee bedoeld? Er moet bijvoorbeeld worden bepaald welke vrachtauto’s ingezet worden, welke chauffeurs rijden en wat de ophaaltijd en aflevertijd is. De opslagtijd zo kort mogelijk houden, is daarbij een belangrijke uitdaging. Als “specialist transport en logistiek” ga jij daarvoor! De transportroute wordt door jou zo effectief mogelijk bepaald. Door een goede, zakelijke communicatie, worden alle betrokkenen, zoals leveranciers, klanten en chauffeurs, door jou ingelicht. Werken en leren in deze sector, is dynamisch en gevarieerd.

  Tijdens de mbo-opleiding specialist transport en logistiek leer je de bedrijfskundige kant van dit beroep kennen. Denk bijvoorbeeld aan de kostprijs berekenen van transport en het bijhouden van de administratie. En je leert de wetgeving op het gebied van veilig vervoer, rijtijden, milieu en arbo. Omdat deze opleiding je klaarstoomt voor een managementfunctie, leer je ook over het aansturen van personeel. Naast de dagelijkse werkzaamheden van het team, houd je het logistieke proces, de cijfers, kosten en werkomgeving in de gaten. Je checkt daarbij continue of er processen kunnen worden verbeterd. Door jou loopt alles op rolletjes!

  Wat zijn de belangrijkste taken van een specialist transport en logistiek?

  • Je houdt je bezig met de inrichting van het magazijn of de opslagruimtes.
  • Je organiseert de inkomende goederen, de opslag en de uitgifte ervan.
  • Je zorgt dat het transport- en opslagmaterieel op orde is.
  • Je berekent kosten en prijzen.
  • Je verdeelt de taken en geeft leiding aan collega’s.
  • Je maakt planningen en doet verbetervoorstellen.

  Welke skills zijn belangrijk?
  Je houdt van organiseren en bent een echte duizendpoot! Je kunt goed het overzicht bewaren over alles wat gedaan moet worden en bent stressbestendig. Dit beroep past bij je als je (ook onder druk) nauwkeurig kunt werken en hoofd- van bijzaken kunt onderscheiden. Problemen zie jij dan ook als uitdagingen. En dat is maar goed ook, want omstandigheden in de transport en logistiek veranderen continue. Je bent daarin flexibel en houdt van aanpakken. Jij staat sterk in je schoenen! Ook heb je zicht op de bedrijfskundige aspecten van het beroep en kun je uit de voeten met computers, databases en administratieve systemen.

  Wat kan je ermee worden?
  Met je diploma kun je direct aan de slag binnen de transport- of logistiek branche. Er is veel werk in deze sector. Als gediplomeerd specialist transport en logistiek kun je werken in magazijnen, distributiecentra, transportbedrijven, groothandels- en productiebedrijven, maar ook bij grote organisaties als ziekenhuizen, hogescholen of universiteiten.

  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Het laat zien dat jij jouw kennis en vaardigheden beheerst en onderhoudt. Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan onze opleiding specialist transport en logistiek is de korte studieduur. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw mbo-diploma. Je kunt in 15 maanden jouw diploma op zak hebben. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag als specialist transport en logistiek óf door naar het hbo. Je kunt dan denken aan de volgende opleidingen: hbo logistics management, hbo verkeer en logistiek en hbo logistics engineering. Ook kun je kiezen voor business gerichte opleidingen, zoals hbo bedrijfskunde of hbo international business.

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend
  Ja, crebonummer 25777

   

  Duur
  Versneld, 15 maanden

   

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

   

  Investering
  Vanaf €315,- per maand

   

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

   

  Locatie
  Utrecht

   

  Niveau
  MBO niveau 4

   

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)PROGRAMMA.
SPECIALIST TRANSPORT EN LOGISTIEK-4.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma specialist transport en logistiek.
Modules >> << Praktijkexamens
Logistieke werkzaamheden coördineren Coördineren
Logistieke werkzaamheden
Bedrijfseconomie Kosten, kostprijs en budgetteren
Personeel en logistieke organisatie Personeelsmanagement
De organisatie
Het logistieke proces Kwaliteitsprocedures
Distributiesystemen
Logistieke- en bedrijfsprocessen
Relatiebeheer 1 Externe relaties
Inkoop
Klachtenafhandeling
Relatiebeheer 2 Offertes
Contracten
Goederen- en transportverzekeringen
Leidinggeven Leiderschapsstijlen
Communicatie en werkoverleg
Betrokkenheid en motivatie
Humanresourcemanagement
Personeelsplanning

MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, Engels, loopbaanoriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.

STARTDATA EN LESDAGEN SPECIALIST TRANSPORT & LOGISTIEK

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september 2023.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Lesdag & Startdatum >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht Sep 2023
Utrecht Sep 2024
Lesdag volgt
STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.