Gebruik onze tips!

Misschien heb je er nog niet over nagedacht, maar als je ergens stage wilt lopen zal je ook een sollicitatiebrief moeten schrijven! Een (stage)bedrijf moet goed kunnen weten waarom jij stage bij hen wilt lopen en wat jij hen te bieden hebt. Dat doe je allereerst in een sollicitatiebrief, om vervolgens hopelijk op gesprek uitgenodigd te worden.

Voorbereiding – je verdiepen in het (stage)bedrijf
Sollicitatiebrief stage
Als je een advertentie voor een stageplek ziet, ga dan niet zo snel mogelijk naar je bureau om driftig een brief te schrijven. Een goede sollicitatie vereist voorbereiding. Kom daarom eerst zo veel mogelijk te weten over het bedrijf of de organisatie waar je wilt solliciteren. Wat zijn belangrijke waarden van dat bedrijf? Zijn ze bijvoorbeeld erg internationaal georiënteerd, of milieubewust? Waar zoeken ze een stagiair voor en past die plek bij mij? Om te kijken of je als stagiair bij het bedrijf past, kun je allereerst op de website van het bedrijf kijken. Daar kun je al veel informatie vinden over dingen waar het bedrijf waarde aan hecht. Ook kun je vaak belangrijke klanten of partners van het bedrijf vinden. Zo krijg je een idee van het (stage)bedrijf.

Een betaalde stage of niet?
Veel bedrijven zoeken wel stagiairs, maar op vrijwillige basis. Dat betekent dat je niet betaald wordt voor je stage. Ga dan bij jezelf na: vind ik de ervaring die ik met de stage op doe het waard? Heb ik andere manieren om inkomsten te genereren? Als het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, dan kun je best voor deze stage solliciteren. Let op: een stage is nuttig als werkervaring en kost vaak niet zoveel tijd dat je geen geld meer kunt verdienen, naast je stage.

Tips om je sollicitatiebrief voor je stage te schrijven
Heb je jezelf genoeg verdiept in het bedrijf? Weet je waar ze naar op zoek zijn? En ben je ervan overtuigd dat jij die persoon bent naar wie ze zoeken? Dan kun je aan de slag met het schrijven van je sollicitatiebrief. Jij weet dat je de ideale stagiair bent; nu het bedrijf nog!

Opbouw van de sollicitatiebrief
Heel belangrijk voor een sollicitatiebrief is de opbouw. Die moet duidelijk zijn, volgens de regels en een indeling bestaande uit herkenbare alinea’s. Een sollicitatiebrief begint altijd met adresgegevens. Eerst die van jezelf links bovenaan de pagina, daaronder die van het bedrijf. Vervolgens schrijf je rechts uitgelijnd de datum en plaats van het schrijven. De datum is die waarop je de brief verstuurt. Als laatst schrijf je het onderwerp van je brief onder ‘Betreft: X’.
Meestal bestaat een sollicitatiebrief uit drie onderdelen: een inleiding, kern en een slot. Zoals bij de meeste teksten is de kern het langst en het slot het kortst. In de meeste sollicitatiebrieven worden witregels gebruikt om het verschil tussen deze onderdelen aan te geven. Je mag in de kern ‘het middenstuk van de brief’ ook nog een witregel gebruiken als het stuk te lang dreigt te worden. Voorbeelden van sollicitatiebrieven.

De drie onderdelen van je sollicitatiebrief – inleiding, kern en slotToekomst bedrijven
We beginnen natuurlijk met de inleiding. Hierin leg je uit waarom je schrijft; ofwel waar je de vacature hebt gezien en waarom je besloten hebt erop te reageren. Je zet uiteen waarom deze stageplek iets voor jou is en geeft in het kort je motivatie weer. Wees nog niet te uitgebreid; dat komt in het middenstuk wel.

In het middenstuk verwijs je vaak naar de vacaturetekst. Hier staan meestal enkele eisen gesteld die je nodig hebt om de stageplek te krijgen. Leg punt voor punt uit waarom jij aan die eisen voldoet. Laat daarbij zoveel mogelijk jouw eventuele ervaringen uit het verleden zien, zoals je opleiding of een andere werkervaring. Dit maakt je argumenten alleen maar sterker.

Leg ook uit welke meerwaarde jij voor het bedrijf hebt en waarom je jezelf in de waarden van het bedrijf kunt vinden. Benadruk al aan het begin van je brief jouw sterke eigenschappen en kwaliteiten. Vermijd wel zo veel mogelijk clichés, zoals ‘passie’, ‘grote uitdaging’ en ‘ik wil graag meer leren’. Wees een beetje origineel, dat werkt beter dan standaardzinnen van het internet gebruiken. Als jij jezelf zo veel mogelijk aan het bedrijf verbindt, uitlegt hoe jij denkt te kunnen groeien in de stage en welke kwaliteiten je met je meebrengt, kom je al een heel eind in je sollicitatiebrief.

Succes met het schrijven van de brief voor je stage, en daarna met je sollicitatiegesprek!

Bronnen/meer lezen: www.stagezaken.nl, www.leren.nl, www.werk.nl, www.carrieretijger.nl