• MBO-opleiding 4 | Sociaal werker

    Als sociaal werker sta je midden in de maatschappij en maak je gemakkelijk contact met anderen. Jij helpt mensen die hun weg in de maatschappij niet goed kunnen vinden. Je hebt een drive om samen lokale, sociale vraagstukken op te lossen. Jij brengt mensen bij elkaar! Als sociaal werker organiseer je bijeenkomsten en activiteiten en leg je relaties met én tussen mensen. Je kunt werken met mensen van allerlei leeftijden en diverse doelgroepen. Denk aan mensen met schulden, kinderen met gedragsproblemen, mensen met psychische problemen, gedetineerden, daklozen, tienermoeders, scholieren of gehandicapten. Tijdens de opleiding sociaal werker leer je hoe je mensen kunt mee laten doen in de samenleving. Als sociaal werker breng je de hulpvraag in kaart en kom je met passende oplossingen. Bijvoorbeeld in het omgaan met geld, wonen, werk, sociale relaties of de lichamelijke en psychische gezondheid. Je helpt zelf of verwijst door naar andere instanties. Dat doe je samen met de cliënten, met vrijwilligers en andere professionals vanuit de politie, gemeente, gezondheidszorg en onderwijs. Wat zijn de belangrijkste taken van een sociaal werker?

    • Je voert gesprekken en achterhaalt welke behoeften er zijn
    • Je maakt plannen van aanpak, adviseert en informeert je klanten
    • Je ondersteunt klanten bij praktische zaken
    • Je ondersteunt klanten bij juridische en financiële vragen
    • Je werkt aan samenwerking en versterkt netwerken van klanten
    • Je houdt de administratie bij en evalueert de dienstverlening

    Welke skills zijn belangrijk?
    Als sociaal werker kun je gemakkelijk inleven in de ander. Je oordeelt niet snel en staat open voor andere meningen en belevingen. Dat vind je juist interessant! Mensen kunnen bij jou terecht. Je bent toegankelijk en kan goed verbinding maken. Ook kun je voorlichting en advies geven. Als sociaal werker werk je vaak samen met anderen. Goed kunnen overleggen en afstemmen is daarom een belangrijke vaardigheid. Samen komen jullie tot de beste oplossing! Organisatietalent is ook een belangrijke skill. Je kunt plannen maken, coördineren en uitvoeren voor jouw doelgroep.

    Wat kun je ermee worden?
    Na je opleiding kun je aan de slag bij veel verschillende organisaties, zoals gemeenten, centra voor werk en inkomen, arbeidsbemiddeling, vluchtelingenwerk, justitiële inrichtingen, slachtofferhulp, verslaafdenzorg, woonorganisaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Een sociaal werker is bijvoorbeeld aan de slag in een buurt-, jongeren- of opvangcentrum of wijkteam. In jouw werk probeer je de zelfstandigheid van jouw cliënt vergroten. Het doel is dat zij zoveel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.

    Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
    Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Het laat zien dat jij jouw kennis en vaardigheden beheerst en onderhoudt. Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.

    Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
    Bijzonder aan de opleiding sociaal werker is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden jouw diploma behalen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw mbo-diploma. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag als sociaal werker óf door naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende hbo-opleidingen:

    • hbo-opleiding social work
    • hbo-opleiding pedagogiek
    • hbo-opleiding sociaal juridische dienstverlening
    • hbo-opleiding verpleegkunde

    Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
    We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

  • FACTS & FIGURES

    Rijkserkend

    Ja, crebonummer 25615

    Duur
    Versneld, 15 maanden

    Deeltijd
    Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

    Investering

    Vanaf € 295,- per maand 

    Studiebegeleiding
    Ja, studiecoaching

    Locatie
    Utrecht

    Niveau

    MBO niveau 4

    Leerweg
    Flexibele leerweg (OVO)

    Onder de 18 jaar?
    Te koppelen met MHBO College






PROGRAMMA.
SOCIAAL WERKER-4.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma sociaal werker.
Modules >> << Praktijkexamens
Sociaal werk Begeleidingsgesprek
Evaluatie van sociaal vraagstuk
Organisatiegebonden taken
Verbeterplan
Sociaal werk 1 Plan van aanpak
Voorlichting
Sociaal werk 2 Behoefteonderzoek
Professionele inbreng
Sociaal werker Coördinerende taken
Teamoverleg
EHBO Theorie- en praktijkexamen
EHBO voor volwassenen

MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan oriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Vraag dan onze gratis studiegids aan.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo-diploma in kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar of havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.





STARTMOMENTEN SOCIAAL WERKER

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Start >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht, Zoetermeer,
Amsterdam & Rotterdam
Feb 2024
Utrecht, Zoetermeer,
Amsterdam & Rotterdam
Mei 2024
Utrecht, Zoetermeer,
Amsterdam & Rotterdam
Sep 2024




STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.