• MBO-opleiding 4 | Sociaal werker

  Als sociaal werker sta je midden in de maatschappij en maak je gemakkelijk contact met anderen. Jij helpt mensen die hun weg in de maatschappij niet goed kunnen vinden. Je hebt een drive om samen lokale, sociale vraagstukken op te lossen. Jij brengt mensen bij elkaar! Als sociaal werker organiseer je bijeenkomsten en activiteiten en leg je relaties met én tussen mensen. Je kunt werken met mensen van allerlei leeftijden en diverse doelgroepen. Denk aan mensen met schulden, kinderen met gedragsproblemen, mensen met psychische problemen, gedetineerden, daklozen, tienermoeders, scholieren of gehandicapten. Tijdens de opleiding sociaal werker leer je hoe je mensen kunt mee laten doen in de samenleving. Als sociaal werker breng je de hulpvraag in kaart en kom je met passende oplossingen. Bijvoorbeeld in het omgaan met geld, wonen, werk, sociale relaties of de lichamelijke en psychische gezondheid. Je helpt zelf of verwijst door naar andere instanties. Dat doe je samen met de cliënten, met vrijwilligers en andere professionals vanuit de politie, gemeente, gezondheidszorg en onderwijs. Wat zijn de belangrijkste taken van een sociaal werker?

  • Je voert gesprekken en achterhaalt welke behoeften er zijn
  • Je maakt plannen van aanpak, adviseert en informeert je klanten
  • Je ondersteunt klanten bij praktische zaken
  • Je ondersteunt klanten bij juridische en financiële vragen
  • Je werkt aan samenwerking en versterkt netwerken van klanten
  • Je houdt de administratie bij en evalueert de dienstverlening

  Welke skills zijn belangrijk?
  Als sociaal werker kun je gemakkelijk inleven in de ander. Je oordeelt niet snel en staat open voor andere meningen en belevingen. Dat vind je juist interessant! Mensen kunnen bij jou terecht. Je bent toegankelijk en kan goed verbinding maken. Ook kun je voorlichting en advies geven. Als sociaal werker werk je vaak samen met anderen. Goed kunnen overleggen en afstemmen is daarom een belangrijke vaardigheid. Samen komen jullie tot de beste oplossing! Organisatietalent is ook een belangrijke skill. Je kunt plannen maken, coördineren en uitvoeren voor jouw doelgroep.

  Wat kun je ermee worden?
  Na je opleiding kun je aan de slag bij veel verschillende organisaties, zoals gemeenten, centra voor werk en inkomen, arbeidsbemiddeling, vluchtelingenwerk, justitiële inrichtingen, slachtofferhulp, verslaafdenzorg, woonorganisaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Een sociaal werker is bijvoorbeeld aan de slag in een buurt-, jongeren- of opvangcentrum of wijkteam. In jouw werk probeer je de zelfstandigheid van jouw cliënt vergroten. Het doel is dat zij zoveel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.

  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Het laat zien dat jij jouw kennis en vaardigheden beheerst en onderhoudt. Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.


  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan de opleiding sociaal werker is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden jouw diploma behalen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw mbo-diploma. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag als sociaal werker óf door naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende hbo-opleidingen:

  • hbo-opleiding social work
  • hbo-opleiding pedagogiek
  • hbo-opleiding sociaal juridische dienstverlening
  • hbo-opleiding verpleegkunde

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend

  Ja, crebonummer 25958

  Duur
  Versneld, 15 maanden

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

  Investering

  Vanaf € 295,- per maand 

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

  Locatie
  Utrecht

  Niveau

  MBO niveau 4

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)

  Onder de 23 jaar?
  Te koppelen met MHBO College


PROGRAMMA.
SOCIAAL WERKER-4.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma sociaal werker.
Modules >> << Praktijkexamens
Context van sociaal werk Mensenrechten
Professionele ontwikkeling
Gesprekken voeren met mensen
Mensen en problematiek Onderzoeksrapportage
Praktisch ondersteunen
Ondersteuningsaanpak
Methodisch handelen Ondersteuningsevaluatie
Versterken sociale basis
Communicatie voor sociaal werk Activiteitenplan
Activiteiten uitvoeren
Beleidszaken
Professional sociaal werk Administratieve taken
Theorie- en praktijkexamen
EHBO EHBO voor volwassenen

MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan oriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Vraag dan onze gratis studiegids aan.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo-diploma in kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar of havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waar kom ik terecht na een maatschappelijke Zorg & Welzijn-opleiding?

Als je een maatschappelijke opleiding binnen Zorg & Welzijn hebt afgerond, zijn er veel mogelijkheden binnen zorginstellingen. Je hebt een zorgende rol in jouw baan: je staat klaar voor mensen die extra hulp nodig hebben en begeleidt ze waar nodig. Dit kan op psychisch of sociaal gebied zijn, maar het kan ook gaan om lichamelijk of verstandelijk gehandicapten. Het is belangrijk dat je je goed kunt inleven in anderen.

Na de opleiding: nog even doorleren of gaan werken?

De meeste studenten voelen zich goed voorbereid op een baan als ze een opleiding in de Zorg & Welzijnsector afronden. Er is dan ook veel vraag naar werk in deze branche. Gemiddeld leert 35 tot 40% van de studenten leert nog even door. 
Wat is mijn investering in een maatschappelijke Zorg & Welzijn opleiding bij MBOzaak?

Aan een opleiding van MBOzaak zijn €100 inschrijfkosten verbonden. Een maatschappelijke Zorg & Welzijn opleiding kost tussen de 4150 en de 4720 euro. De prijs is afhankelijk van het niveau en het aantal termijnen dat je kiest. Betaal je in één keer? Dan heb je bijna 10% korting op het totaalbedrag. Je vindt de specifieke informatie voor jouw opleiding op de desbetreffende pagina.
Uit welke onderdelen bestaat een opleiding bij MBOzaak?

Alle Zorg & Welzijn opleidingen bij MBOzaak bestaan uit 4 essentiële onderdelen: vakinhoudelijke vakken (beroepsgericht en specifiek), mbo-vakken, stage en keuzedelen. Alles afgerond? Streep eronder en jij hebt jouw mbo-diploma op zak!
Hoe ziet de planning eruit van een opleiding bij MBOzaak?

De opleiding is ingesteld op 15 maanden. In deze periode komen de modules één voor één voorbij. Per blok volg je 2 à 3 modules (ook wel: vakken). Na elk blok volgt er een examenweek waarin je alle gevolgde vakken samen afsluit. Daarna start er weer een nieuw blok. Deze duidelijke planning zorgt ervoor dat jij het overzicht niet kwijtraakt.
Kan ik een studie bij MBOzaak goed combineren met mijn baan/stage/gezin?

Ja, dit is zeker mogelijk! Bij MBOzaak volg je jouw opleiding in deeltijd. Je hebt regelmatig een lesdag van 9.30u tot 15.30u. Daarnaast ben je ongeveer 6 uur in de week kwijt aan zelfstudie. De tijd die je overhoudt, kun je gebruiken voor een bijbaan, stage of je gezin. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Een opleiding volgen bij MBOzaak betekent een perfecte werken-leren-balans!


STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.


STARTMOMENTEN SOCIAAL WERKER

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Start >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht, Zoetermeer,
Amsterdam & Rotterdam
Feb 2024
Utrecht, Zoetermeer,
Amsterdam & Rotterdam
Mei 2024
Utrecht, Zoetermeer,
Amsterdam & Rotterdam
Sep 2024