• MBO-3 opleiding | Pedagogisch medewerker

  Maak jij het graag kinderen naar hun zin? Kun je jezelf goed inleven in hun belevingswereld? Dan is deze opleiding een match met jou! Als ”pedagogisch medewerker” begeleid je groepen kinderen. Dit kunnen kinderen zijn die naar de naschoolse of buitenschoolse opvang (BSO) gaan of kinderen op een crèche of kinderdagverblijf (KDV). Dit kunnen dus zeer jonge kinderen (baby’s en peuters) zijn, tot oudere en schoolgaande kinderen, van maximaal 12 jaar oud. Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het activiteitenaanbod. Van gezellig knutselen en spelletjes doen, tot hutten bouwen en sporten. Je houdt daarbij rekening met de verschillende leeftijden, interesses en talenten van de kinderen. Door ze te betrekken bij het samenstellen en uitvoeren van de activiteiten geef je ze verantwoordelijkheid en stimuleer je hun sociale ontwikkeling. Samen met jouw collega’s zorg je voor een veilige en vertrouwde omgeving. Daarvoor is een goed contact met de ouders/verzorgers ook erg belangrijk. Wat zijn de belangrijkste taken van een pedagogisch medewerker?

  • Je verzorgt de kinderen in jouw groep.
  • Je voert het dagprogramma (activiteiten) uit.
  • Je observeert de kinderen en zorgt voor een veilige omgeving.
  • Je bereidt activiteiten voor en richt ruimtes daarop in.
  • Je voert huishoudelijke werkzaamheden uit.
  • Je hebt overleg met ouders en collega’s.

  Welke skills zijn belang?
  Sociale vaardigheden zijn belangrijk voor dit beroep. Je vindt het leuk om kinderen te helpen en te verzorgen. Sociale skills komen ook van pas in het samenwerken en overleggen met ouders, collega’s en jouw leidinggevende. Ook heb je een creatieve kant. Samen met de kinderen maak je mooie dingen, waarbij je verschillende technieken gebruikt. Denk aan fotografie, schilderen, muziek of sport. Je hebt er plezier in om elke keer weer leuke, creatieve dag van te maken.

  Wat kan je ermee worden?
  Na het afronden van de mbo-opleiding “pedagogisch medewerker kinderopvang” kun jij aan de slag bij een kinderopvang, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Als je een opleiding zoekt met uitstekende beroepsperspectieven, dan is dit een zeer goede keuze. Er is veel werk in deze sector.

  Erkend leren. Een erkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen, voor de beste all-in prijs.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan onze opleiding pedagogisch medewerker is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden jouw diploma halen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw diploma pedagogisch medewerker. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag óf door naar de mbo-4 opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker of de mbo-4 opleiding onderwijsassistent.

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend

  Ja, crebonummer 25486

  Duur
  Versneld, 15 maanden

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

  Investering

  Vanaf € 275,- per maand

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

  Locatie
  Utrecht en Zoetermeer

  Niveau

  MBO niveau 3

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)

PROGRAMMA.
PEDAGOGISCH MEDEWERKER KINDEROPVANG.

We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-3 diploma pedagogisch medewerker kinderopvang.

Modules >> <<Praktijkexamens
Methodiek en begeleiden Pedagogisch klimaat
Activiteitenplan
Voorlezen
Professioneel werken Inventarisatie kindbehoeftes
Dagstart
Professionele ontwikkeling
Verbetervoorstel
Pedagogisch werk 1 Evaluatie van begeleidingsvraagstuk
Activiteitenprogramma
Begeleidingsplan
Dagprogramma
Speelomgeving
Pedagogisch werk 2 Persoonlijke verzorging
Huishoudelijke werkzaamheden
Oudergesprek
EHBO EHBO voor baby’s en kinderen

MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken rekenen, loopbaanoriëntatie en burgerschap op niveau 2F. Het vak Nederlands volg je op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de  kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.

STARTDATA EN LESDAGEN PEDAGOGISCH MEDEWERKER

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Startdatum & Lesdag >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht & Zoetermeer Sep 2023
Lesdag nog niet bekend
Utrecht Feb 2024
Lesdag nog niet bekend
Zoetermeer Feb 2024
Lesdag nog niet bekend
STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.