• MBO-4 opleiding | Onderwijsassistent

  Wil je aan de slag in het onderwijs? Kinderen helpen bij hun schooltaken? Hen nét dat extra zetje in de rug geven? Als onderwijsassistent ben je een belangrijke ondersteuner voor leerlingen. Dit kunnen kinderen of jongeren van alle leeftijden zijn. Je ontwerpt, in overleg met de docent, activiteiten en werkvormen die passen in het lesprogramma. Elk kind is uniek en verdient de aandacht die het nodig heeft. Zij kunnen met hun vragen bij jou terecht. Je begeleidt leerlingen individueel of in kleine groepjes. Ook buiten de lessen heb je taken, zoals het organiseren van sportdagen of reisjes. Je hebt een pedagogische én didactische rol. Je krijgt daarom ook de vakken pedagogiek, didactiek en ontwikkelingspsychologie tijdens de opleiding. Zo krijg je meer inzicht in de ontwikkeling van kinderen en hoe zij leren. Wat zijn de taken van een onderwijsassistent?

  • Je bereidt lessen en schoolactiviteiten voor en voert ze uit.
  • Je inventariseert de behoeften en wensen van kinderen.
  • Je begeleidt (groepjes) kinderen tijdens de lessen.
  • Je helpt collega’s binnen de school.
  • Je houdt toezicht op kinderen op het schoolterrein.
  • Je voert administratieve taken uit.

  Welke skills zijn belangrijk?
  Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam en neemt jouw verantwoordelijkheid. Je kunt je goed in kinderen verplaatsen en dit vertalen naar een pedagogische en didactische aanpak. Je bent representatief: voor de kinderen ben jij een voorbeeld. Daarnaast ben je zelfstandig, leergierig en flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen werken is elke dag anders! Je bent initiatiefrijk, weet van aanpakken en kan goed samenwerken in een team.

  Wat kan je ermee worden?
  Na het afronden van de mbo-opleiding onderwijsassistent kun jij aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of speciaal onderwijs met leerlingen in de leeftijd van 4 tot circa 19 jaar. Ook kun je werkzaam zijn in een brede school of integraal kindercentrum. Er is een groot lerarentekort in Nederland, de vraag naar onderwijsassistenten neemt toe. Dat biedt veel kansen en mogelijkheden!

  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen, voor de beste all-in prijs.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan onze opleiding onderwijsassistent is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden je diploma halen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw diploma onderwijsassistent. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag als onderwijsassistent óf door naar het hbo. Denk dan bijvoorbeeld aan de PABO (pedagogische academie voor het basisonderwijs) of de hbo opleiding pedagogiek.

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • Leerweg & Niveau:

  OVO | MBO niveau 4

  Kosten

  Vanaf € 295,- per maand

  Erkend

  Ja, crebonummer 25698


PROGRAMMA.
ONDERWIJSASSISTENT.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma onderwijsassistent.
Modules >> << Praktijkexamen
Methodiek en begeleiden Pedagogisch klimaat
Activiteitenplan
Voorlezen
Professioneel werken Inventarisatie kindbehoeftes
Dagstart
Professionele ontwikkeling
Verbetervoorstel
Pedagogisch werk 1 Evaluatie van begeleidingsvraagstuk
Specialistische leeractiviteit
Pedagogisch werk 2 Handelingsplan
Praktische werkzaamheden
Zelfzorg
EHBO EHBO voor baby’s en kinderen
Onderwijsassistent Toezicht en begeleiding buiten de les
Draaiboek
Stimulerende speel- en leeromgeving
Voorbereiding leeractiviteit
Uitvoeren leeractiviteit

MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, Engels, loopbaanoriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.