• MBO-4 opleiding | Onderwijsassistent

  Wil je aan de slag in het onderwijs? Kinderen helpen bij hun schooltaken? Hen nét dat extra zetje in de rug geven? Als onderwijsassistent ben je een belangrijke ondersteuner voor leerlingen. Dit kunnen kinderen of jongeren van alle leeftijden zijn. Je ontwerpt, in overleg met de docent, activiteiten en werkvormen die passen in het lesprogramma. Elk kind is uniek en verdient de aandacht die het nodig heeft. Zij kunnen met hun vragen bij jou terecht. Je begeleidt leerlingen individueel of in kleine groepjes. Ook buiten de lessen heb je taken, zoals het organiseren van sportdagen of reisjes. Je hebt een pedagogische én didactische rol. Je krijgt daarom ook de vakken pedagogiek, didactiek en ontwikkelingspsychologie tijdens de opleiding. Zo krijg je meer inzicht in de ontwikkeling van kinderen en hoe zij leren. Wat zijn de taken van een onderwijsassistent?

  • Je bereidt lessen en schoolactiviteiten voor en voert ze uit.
  • Je inventariseert de behoeften en wensen van kinderen.
  • Je begeleidt (groepjes) kinderen tijdens de lessen.
  • Je helpt collega’s binnen de school.
  • Je houdt toezicht op kinderen op het schoolterrein.
  • Je voert administratieve taken uit.

  Welke skills zijn belangrijk?
  Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam en neemt jouw verantwoordelijkheid. Je kunt je goed in kinderen verplaatsen en dit vertalen naar een pedagogische en didactische aanpak. Je bent representatief: voor de kinderen ben jij een voorbeeld. Daarnaast ben je zelfstandig, leergierig en flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen werken is elke dag anders! Je bent initiatiefrijk, weet van aanpakken en kan goed samenwerken in een team.

  Wat kan je ermee worden?
  Na het afronden van de mbo-opleiding onderwijsassistent kun jij aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of speciaal onderwijs met leerlingen in de leeftijd van 4 tot circa 19 jaar. Ook kun je werkzaam zijn in een brede school of integraal kindercentrum. Er is een groot lerarentekort in Nederland, de vraag naar onderwijsassistenten neemt toe. Dat biedt veel kansen en mogelijkheden!

  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan onze opleiding onderwijsassistent is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden je diploma halen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw diploma onderwijsassistent. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag als onderwijsassistent óf door naar het hbo. Denk dan bijvoorbeeld aan de PABO (pedagogische academie voor het basisonderwijs) of de hbo opleiding pedagogiek.

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend

  Ja, crebonummer 25698

  Duur
  Versneld, 15 maanden

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

  Investering

  Vanaf € 295,- per maand

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

  Locatie
  Utrecht en Zoetermeer

  Niveau

  MBO niveau 4

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)

  Onder de 18 jaar?
  Te koppelen met MHBO College


PROGRAMMA.
ONDERWIJSASSISTENT.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma onderwijsassistent.
Modules >> << Praktijkexamen
Methodiek en begeleiden Pedagogisch klimaat
Activiteitenplan
Voorlezen
Professioneel werken Inventarisatie kindbehoeftes
Dagstart
Professionele ontwikkeling
Verbetervoorstel
Pedagogisch werk 1 Evaluatie van begeleidingsvraagstuk
Specialistische leeractiviteit
Pedagogisch werk 2 Handelingsplan
Praktische werkzaamheden
Zelfzorg
EHBO EHBO voor baby’s en kinderen
Onderwijsassistent Toezicht en begeleiding buiten de les
Draaiboek
Stimulerende speel- en leeromgeving
Voorbereiding leeractiviteit
Uitvoeren leeractiviteit

MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, Engels, loopbaanoriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.

STARTDATA EN LESDAGEN ONDERWIJSASSISTENT

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september 2023.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Startdatum & Lesdag >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht & Zoetermeer Nov 2023
Lesdag volgt
Utrecht & Zoetermeer Feb 2024
Lesdag volgt
Utrecht & Zoetermeer Mei 2024
Lesdag volgt
Utrecht & Zoetermeer Sep 2024
Lesdag volgt
STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.


[/box]