Een warm zakelijke uitstraling.

Ik was erg benieuwd naar deze workshop. Communicatie vind ik namelijk een erg interessant onderwerp. Hoe kom ik over? Wat straalt mijn houding uit naar anderen? Hoe ga ik om met agressie op de werkvloer? Dit zijn allemaal vragen waar ik tijdens deze workshop antwoord op hoop te te krijgen.

blog21

In gesprek in een open kring bij de workshop communicatie.

Gesprek in een open kring
We zaten met z’n allen in een open kring. Het was wel een hele kwetsbare opstelling, maar ook dit was erg leerzaam.

In een gesprek gebeurt er veel en het is erg belangrijk dat je goed kijkt naar de behoefte van de persoon met wie je spreekt. Dit vond ik er interessant en ik heb me voorgenomen om hier ook echt wat mee te gaan doen. Als secretaresse is het belangrijk om goed te weten wat iemand bedoelt, en hoe je diegene het beste kunt helpen. We kregen een allerlei tips; hoe we dit het beste konden doen. Dat was erg fijn!

Luisteren
Een ontzettend belangrijk onderdeel in communicatie is luisteren. Luisteren lijkt zo makkelijk, maar in de praktijk zie ik vaak dat het nog echt wel moeilijk is. Echt goed en actief luisteren is een kunst. We hebben over dit onderwerp allerlei tips en voorbeelden gekregen. Bijvoorbeeld met betrekking tot het oogcontact dat je maakt.

Blog 22

Agressief communiceren: zo hoort het dus niet!

Agressie
Ook kwam het onderwerp agressie aan de beurt. Dit vond ik erg fijn, want ik zou echt niet weten hoe ik daar goed mee om moet gaan! Wat hierin erg belangrijk is, is dat je een boos of agressieve persoon het gevoel geeft dat je ze hoort, ze begrijpt. Zo kun je ze het beste kalmeren en ze helpen.

Je hoeft niet perfect te zijn
Zo kwamen we weer aan het einde van deze workshop. Ik heb een hoop gehoord en veel tips gehad waar ik echt mee aan de slag wil gaan om een goede secretaresse te worden. Maar wat wel belangrijk is om goed te weten is dat je niet perfect hoeft te zijn!

De volgende workshop zal gaan over time management en organiseren. Ik houd jullie op de hoogte!

Groetjes, Alina

Meer informatie over de opleiding secretaresse van deMBOzaak? Klik dan eens door naar onze opleidingsinformatie of vraag een studiegids aan!