• MBO-opleiding 4 | Tandartsassistent

  Als tandartsassistent ben je onmisbaar in de tandartsenpraktijk. Je bereidt de behandeling voor, je ontvangt de patiënten en je helpt de tandarts. Ben jij die gouden kracht? Je leert werken met de apparatuur en materialen die tandartsen gebruiken bij behandelingen. Je helpt de arts tijdens de behandeling, je leert welke behandelingen er zijn en hoe je daarbij kunt assisteren. Je leert hoe je afspraken inplant en hoe je de patiëntenadministratie bijhoudt.

  De tandartsassistent is de spil van de tandartsenpraktijk. Je bereidt behandelingen voor, zorgt dat de juiste spullen op de juiste plek staan. Tijdens de behandeling help je de tandarts met het aangeven van instrumenten. Daarnaast maak je röntgenfoto’s, houd je de ruimtes schoon, maak je vervolgafspraken met patiënten en zorg je ervoor dat de dossiers op orde zijn. Dit is een afwisselende baan, omdat je kantoorwerk én medische handelingen combineert.

  Wat zijn de belangrijkste taken van een tandartsassistent?

  • Je beoordeelt binnenkomende vragen
  • Je plant afspraken en werkt patiëntgegevens bij
  • Je bereidt behandelingen voor
  • Je ondersteunt de tandarts bij het werk
  • Je beheert de voorraad
  • Je geeft voorlichting en advies

  Welke skills zijn belangrijk?
  Als tandartsassistente werk je veel samen met de tandarts. Je bent betrokken en kunt je goed inleven in anderen, de patiënten. Je bent op de behoeften en verwachtingen van de klant richt. Je beantwoordt de telefoon, maakt afspraken voor behandelingen, haalt mensen uit de wachtkamer, maakt een praatje en stelt patiënten zo nodig gerust. Je werkt ordelijk en voert procedures en tandtechnische werkzaamheden zorgvuldig uit.

  Wat kun je ermee worden?
  De meeste tandartsassistenten werken in een tandartspraktijk bij een zelfstandig tandarts, maar ook in grote groepspraktijken. Ook kun je aan de slag bij een gedifferentieerde tandarts, zoals een parodontoloog of implantoloog, of bij een tandartsspecialist, zoals een kaakchirurg of orthodontist.

  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Het laat zien dat jij jouw kennis en vaardigheden beheerst en onderhoudt. Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen, voor de beste all-in prijs.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.

  Bijzonder aan de opleiding tandartsassistent is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden jouw diploma behalen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw mbo-diploma. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag óf door naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende hbo-opleidingen:

  • hbo-opleiding logopedie
  • hbo-opleiding fysiotherapie
  • hbo-opleiding farmakunde
  • hbo-opleiding operatieassistent
  • hbo-opleiding voeding en diëtetiek

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend

  Ja, crebonummer 25699

  Duur
  Versneld, 15 maanden

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

  Investering

  Vanaf € 275,- per maand

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

  Locatie
  Utrecht

  Niveau

  MBO niveau 4

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)


PROGRAMMA.
TANDARTSASSISTENT-4.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma tandartsassistent.
Modules >> << Praktijkexamens
Specifieke doelgroepen voor assisterenden Leren en ontwikkeling
Professionaliteit
Multidisciplinair werken
Tandheelkundige kennis voor tandartsassistenten Tandheelkundig handelingen
Assisterende tandheelkundige handelingen
Voorlichting en advies
Logistiek en beheer
Praktische vaardigheden Hulpvragen
Planning en organisatie
Patiënteninformatie

MBO BASISMODULES 
Het mbo basisprogramma van deze opleiding bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan oriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt je aanmelden voor een toelatingstest.

STARTDATA EN LESDAGEN
TANDARTSASSISTENT

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september 2023. Hieronder zie je de startdata en lesdagen voor februari 2023.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Lesdag & Startdatum >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht Sep 2023
Lesdag nog niet bekend
Utrecht Feb 2024
Lesdag nog niet bekend
STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.