• MBO-opleiding 4 | Tandartsassistent

  Als tandartsassistent ben je onmisbaar in de tandartsenpraktijk. Je bereidt de behandeling voor, je ontvangt de patiënten en je helpt de tandarts. Ben jij die gouden kracht? Je leert werken met de apparatuur en materialen die tandartsen gebruiken bij behandelingen. Je helpt de arts tijdens de behandeling, je leert welke behandelingen er zijn en hoe je daarbij kunt assisteren. Je leert hoe je afspraken inplant en hoe je de patiëntenadministratie bijhoudt.

  De tandartsassistent is de spil van de tandartsenpraktijk. Je bereidt behandelingen voor, zorgt dat de juiste spullen op de juiste plek staan. Tijdens de behandeling help je de tandarts met het aangeven van instrumenten. Daarnaast maak je röntgenfoto’s, houd je de ruimtes schoon, maak je vervolgafspraken met patiënten en zorg je ervoor dat de dossiers op orde zijn. Dit is een afwisselende baan, omdat je kantoorwerk én medische handelingen combineert.

  Wat zijn de belangrijkste taken van een tandartsassistent?

  • Je beoordeelt binnenkomende vragen
  • Je plant afspraken en werkt patiëntgegevens bij
  • Je bereidt behandelingen voor
  • Je ondersteunt de tandarts bij het werk
  • Je beheert de voorraad
  • Je geeft voorlichting en advies

  Welke skills zijn belangrijk?
  Als tandartsassistente werk je veel samen met de tandarts. Je bent betrokken en kunt je goed inleven in anderen, de patiënten. Je bent op de behoeften en verwachtingen van de klant richt. Je beantwoordt de telefoon, maakt afspraken voor behandelingen, haalt mensen uit de wachtkamer, maakt een praatje en stelt patiënten zo nodig gerust. Je werkt ordelijk en voert procedures en tandtechnische werkzaamheden zorgvuldig uit.

  Wat kun je ermee worden?
  De meeste tandartsassistenten werken in een tandartspraktijk bij een zelfstandig tandarts, maar ook in grote groepspraktijken. Ook kun je aan de slag bij een gedifferentieerde tandarts, zoals een parodontoloog of implantoloog, of bij een tandartsspecialist, zoals een kaakchirurg of orthodontist.


  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Het laat zien dat jij jouw kennis en vaardigheden beheerst en onderhoudt. Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.

  Bijzonder aan de opleiding tandartsassistent is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden jouw diploma behalen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw mbo-diploma. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag óf door naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende hbo-opleidingen:

  • hbo-opleiding logopedie
  • hbo-opleiding fysiotherapie
  • hbo-opleiding farmakunde
  • hbo-opleiding operatieassistent
  • hbo-opleiding voeding en diëtetiek

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend

  Ja, crebonummer 25699

  Duur
  Versneld, 15 maanden

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

  Investering

  Vanaf € 275,- per maand

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

  Locatie
  Utrecht

  Niveau

  MBO niveau 4

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)


PROGRAMMA.
TANDARTSASSISTENT-4.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma tandartsassistent.
Modules >> << Praktijkexamens
Specifieke doelgroepen voor assisterenden Leren en ontwikkeling
Professionaliteit
Multidisciplinair werken
Tandheelkundige kennis voor tandartsassistenten Tandheelkundig handelingen
Assisterende tandheelkundige handelingen
Voorlichting en advies
Logistiek en beheer
Praktische vaardigheden Hulpvragen
Planning en organisatie
Patiënteninformatie

MBO BASISMODULES 
Het mbo basisprogramma van deze opleiding bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan oriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waar kom ik terecht na een assistentenopleiding binnen de sector Zorg & Welzijn?

Afhankelijk van welke opleiding je hebt gedaan, kun je aan de slag als assistent van een dokter, tandarts of apotheker. Je hebt in alle drie de gevallen een ondersteunende rol bij het onderzoeken en behandelen van patiënten. Als doktersassistent kun je eenvoudige medische handelingen uitvoeren zoals bloed prikken. Als tandartsassistent werk je met verschillende apparatuur en maak je röntgenfoto’s. Als apothekersassistent neem je recepten aan en reik je medicijnen uit aan patiënten. Je bent daarbij op de hoogte van de werkwijze en bijwerkingen.
Na de opleiding: nog even doorleren of gaan werken?

De grotere helft van de studenten gaat direct aan het werk na het behalen van hun diploma. Zij zijn positief over de voorbereiding op de arbeidsmarkt die ze tijdens de opleiding gekregen hebben.
Wat is mijn investering in een assistentenopleiding bij MBOzaak?

Aan elke opleiding van MBOzaak zijn €100 inschrijfkosten verbonden. Een assistentenopleiding binnen Zorg & Welzijn kost tussen de 4350 en de 4720 euro. De prijs is afhankelijk van het niveau en het aantal termijnen dat je kiest. Betaal je in één keer? Dan heb je bijna 10% korting op het totaalbedrag. Je vindt de specifieke informatie voor jouw opleiding op de desbetreffende pagina.
Uit welke onderdelen bestaat een opleiding bij MBOzaak?

Alle assistentenopleidingen bij MBOzaak bestaan uit 4 essentiële onderdelen: vakinhoudelijke vakken (beroepsgericht en specifiek), mbo-vakken, stage en keuzedelen. Alles afgerond? Streep eronder en jij hebt jouw mbo-diploma op zak!
Hoe ziet de planning eruit van een opleiding bij MBOzaak?

De opleiding is ingesteld op 15 maanden. In deze periode komen de modules één voor één voorbij. Per blok volg je 2 à 3 modules (ook wel: vakken). Na elk blok volgt er een examenweek waarin je alle gevolgde vakken samen afsluit. Daarna start er weer een nieuw blok. Deze duidelijke planning zorgt ervoor dat jij het overzicht niet kwijtraakt.
Kan ik een studie bij MBOzaak goed combineren met mijn baan/stage/gezin?

Ja, dit is zeker mogelijk! Bij MBOzaak volg je jouw opleiding in deeltijd. Je hebt regelmatig een lesdag van 9.30u tot 15.30u. Daarnaast ben je ongeveer 6 uur in de week kwijt aan zelfstudie. De tijd die je overhoudt, kun je gebruiken voor een bijbaan, stage of je gezin. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Een opleiding volgen bij MBOzaak betekent een perfecte werken-leren-balans!
STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.


STARTMOMENTEN TANDARTSASSISTENT

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Start >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht Feb 2024
Utrecht Sep 2024
Lesdag volgt