• MBO-opleiding 4 | Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

  Ligt jouw hart bij de zorg? Vind je het belangrijk om anderen te helpen, door aan te haken op wat iemand nodig heeft? Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heb je een helicopterview. Jij ziet veranderingen in de gezondheid en omgeving van jouw cliënten en speelt daar op in. Je begeleidt cliënten bij zelfstandig of semi-zelfstandig wonen, werken en leven. Jouw doel is daarbij om het zelfstandig functioneren te herstellen, behouden of ontwikkelen. Tijdens de opleiding leer je welke vormen van begeleiding er zijn en hoe je die kunt toepassen. Je kunt daarbij werken met cliënten van allerlei leeftijden. Zij hebben bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking. Ook kan het gaan om cliënten met een bepaalde ziekte of probleem. Jouw hulp en ondersteuning is veelal nodig op het gebied van wonen, dagbesteding of vrije tijd. Wat zijn de belangrijkste taken van een persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg?

  • Je helpt ondersteuningsplannen op stellen
  • Je begeleidt cliënten en hun naasten bij activiteiten
  • Je helpt bij de persoonlijke verzorging, het huishouden en zelfstandig wonen
  • Je reageert adequaat bij crisissituaties
  • Je stemt af met andere ondersteuners.

  Welke skills zijn belangrijk?
  Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg werk je vaak in een team. Goed kunnen overleggen en afstemmen met collega’s is daarom een belangrijke vaardigheid. Samen komen jullie tot de beste zorg! Ook heb je een onderzoekende, geduldige houding en ben je geïnteresseerd in jouw cliënt. Hoe kun je die het beste helpen? Je kunt je goed inleven en verzint creatieve oplossingen voor problemen, die je daarna ook kunt organiseren. Je werkt met mensen, wat betekent dat geen enkele dag hetzelfde is! Een sociale en flexibele houding komt dan goed van pas.

  Wat kun je ermee worden?
  Na het afronden van de mbo-opleiding persoonlijke begeleider maatschappelijke zorg kun jij aan de slag binnen de sector zorg en welzijn. Je kunt daarbij werken met cliënten van allerlei leeftijden en achtergronden. Zij hebben te maken met (chronische) ziekten; zoals psychiatrische en psychogeriatrische stoornissen. Instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd, in onder andere de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang zijn plekken waar je aan de slag kunt. Ook zijn welzijnsinstellingen, justitiële instellingen, asielzoekerscentra en ziekenhuizen werkplekken van de persoonlijk begeleider maatschappelijk zorg.

  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Het laat zien dat jij jouw kennis en vaardigheden beheerst en onderhoudt. Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden jouw diploma behalen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw mbo-diploma. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg óf door naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende hbo-opleidingen:

  • hbo-opleiding social work
  • hbo-opleiding pedagogiek
  • hbo-opleiding sociaal juridische dienstverlening
  • hbo-opleiding verpleegkunde

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend
  Ja, crebonummer 25779

   

  Duur
  Versneld, 15 maanden

   

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

   

  Investering
  Vanaf €295,- per maand
   

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

   

  Locatie
  Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Zoetermeer

   

  Niveau
  MBO niveau 4

   

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)

PROGRAMMA.
PERSOONLIJK BEGELEIDER MAATSCHAPPELIJKE ZORG-4.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.
Modules >> << Praktijkexamens
Maatschappelijke zorg 1 (mensen) Ondersteuningsvragen
Crisissituaties
Hulpverlening EHBO
Zorgtechnische handelingen
Communicatie Samenwerken
Evaluatie
Mensen professioneel ondersteunen Activiteiten coördineren
Organisatiegebonden taken
Proffesional maatschappelijke zorg Professionele ontwikkeling
Bewaken kwaliteitszorg
Begeleiding (nieuwe) collega’s
Maatschappelijke zorg 2 (kijk op mensen) Regie voeren ondersteuningingsplan
Client begeleiding
Sociale netwerk
Methodisch begeleiden Zelfzorg
Ondersteuning wonen en huishouden
Clientparticipatie

MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, Engels, loopbaanoriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.

STARTDATA EN LESDAGEN
PERSOONLIJK BEGELEIDER MAATSCHAPPELIJKE ZORG

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september 2023.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Lesdag & Startdatum >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht, Zoetermeer, Amsterdam of Rotterdam Nov 2023
Lesdag volgt
Utrecht, Rotterdam, Zoetermeer & Amsterdam Feb 2024
Lesdag volgt
Utrecht, Rotterdam, Zoetermeer & Amsterdam Mei 2024
Lesdag volgt
Utrecht, Rotterdam, Zoetermeer & Amsterdam Sep 2024
Lesdag volgt
STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.