- Je helpt ondersteuningsplannen op stellen
- Je begeleidt cliënten en hun naasten bij activiteiten
- Je helpt bij de persoonlijke verzorging, het huishouden en zelfstandig wonen
- Je reageert adequaat bij crisissituaties
- Je stemt af met andere ondersteuners.
Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg werk je vaak in een team. Goed kunnen overleggen en afstemmen met collega’s is daarom een belangrijke vaardigheid. Samen komen jullie tot de beste zorg! Ook heb je een onderzoekende, geduldige houding en ben je geïnteresseerd in jouw cliënt. Hoe kun je die het beste helpen? Je kunt je goed inleven en verzint creatieve oplossingen voor problemen, die je daarna ook kunt organiseren. Je werkt met mensen, wat betekent dat geen enkele dag hetzelfde is! Een sociale en flexibele houding komt dan goed van pas.
Na het afronden van de mbo-opleiding persoonlijke begeleider maatschappelijke zorg kun jij aan de slag binnen de sector zorg en welzijn. Je kunt daarbij werken met cliënten van allerlei leeftijden en achtergronden. Zij hebben te maken met (chronische) ziekten; zoals psychiatrische en psychogeriatrische stoornissen. Instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd, in onder andere de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang zijn plekken waar je aan de slag kunt. Ook zijn welzijnsinstellingen, justitiële instellingen, asielzoekerscentra en ziekenhuizen werkplekken van de persoonlijk begeleider maatschappelijk zorg.
op jouw persoonlijke situatie?
Onze mbo-opleidingen, erkend door het Ministerie van OCW en geregistreerd bij CRKBO en NRTO, bieden jou een officieel (rijks)erkend diploma. Een belangrijke stap in je loopbaan! Jouw kennis en vaardigheden worden daardoor overal herkend. Alle opleidingen van MBOzaak, zowel online- als klassikaal, zijn erkend.
Bij mbo-klassikaal heb je klassikale bijeenkomsten op locatie, bij mbo-online doorloop je zelfstandig een online programma. Soms heb je bij mbo-online een examentraining (online), als je een belangrijk onderdeel afrondt. Bij mbo-klassikaal is de begeleiding vanuit school intensiever. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kick-off, lessen, contacten met docenten en medestudenten en studiesupport. Dat helpt om ritme in jouw opleiding te behouden. Bij mbo-online kun je leren wanneer het jou uitkomt.
Onze mbo-opleidingen, erkend door het Ministerie van OCW en geregistreerd bij CRKBO en NRTO, bieden jou een officieel erkend diploma dat jouw kennis en vaardigheden bevestigt. Een belangrijke stap in je loopbaan. Onze online- en klassikale opleidingen zijn beide erkend.
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een:
- Mavo-, lbo-, vbo- of vmbo-diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4.
- Diploma van een mbo-opleiding op niveau 2.
Geen vooropleiding en 21 jaar of ouder? Dan kun je een toelatingstest maken. Hoe dat werkt? Bij je aanmelding voor de opleiding kun je aangeven dat je een toelatingstest wil doen. De kosten voor deze test zijn 250,- (inclusief 100,- inschrijfgeld). Haal je de test niet? No worries, je wordt dan automatisch weer uitgeschreven.
Mbo-klassikaal start vier keer per jaar. Rond februari, mei, september of november.
Mbo-online start maandelijks, vanaf 1 maart 2025.
Vakken & Examens mbo-opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (crebonummer 25779).
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma persoonlijk begeleider maatschappelijk zorg.
Modules >> | << Praktijkexamens |
---|---|
Maatschappelijke zorg 1 (mensen) | Ondersteuningsvragen Crisissituaties |
Hulpverlening | EHBO Zorgtechnische handelingen |
Communicatie | Samenwerken Evaluatie |
Mensen professioneel ondersteunen | Activiteiten coördineren Organisatiegebonden taken |
Proffesional maatschappelijke zorg | Professionele ontwikkeling Bewaken kwaliteitszorg Begeleiding (nieuwe) collega’s |
Maatschappelijke zorg 2 (kijk op mensen) | Regie voeren ondersteuningingsplan Client begeleiding Sociale netwerk |
Methodisch begeleiden | Zelfzorg Ondersteuning wonen en huishouden Clientparticipatie |
Bij mbo-online maak je een theorietoets, voordat je aan het praktijkgedeelte van de opleiding start. De stage en de praktijkexamens plan je op een moment dat jou past. Zo kun je leren wanneer het jou uitkomt. Bij mbo-klassikaal starten we snel na de start met het praktijkgedeelte van de opleiding. We passen de theorie daardoor, met elkaar in de klas, toe op de praktijk.
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, Engels, loopbaanoriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.
Veelgestelde vragen over de opleiding
-
OPEN HUIS
Nieuwsgierig geworden? We geven je groot gelijk. Kom naar een open huis om eens een kijkje te nemen. No problemo. Welkom!
-
EEN GOEDE START
MET ONZE KICK-OFF
-
SUCCESFORMULE
- VERSNELD. DIPLOMAGERICHT LEREN.
- MODULAIR. 1 VAK PER KEER.
- STUDIESUPPORT. BEGELEIDING TIJDENS STUDIE.
- IN DEELTIJD LEREN. FLEXIBEL EN EFFECTIEF.
- ERKEND LEREN. RIJKSERKENDE OPLEIDINGEN.
De opleiding MBO sociaal werker is een echte aanrader. De lessen zijn interessant en inhoudelijk sterk. De docent is enthousiast en kundig. Hij weet de lesstof op een boeiende manier over te brengen, heeft veel kennis en ervaring en zorgt voor goede begeleiding. Ik ben blij dat ik deze opleiding heb gekozen.
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Daarbij hoort het lopen van een stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior. Bij mbo-online is de stage anders vormgegeven dan bij mbo-klassikaal.
- MBO-KLASSIKAAL
Bij mbo-klassikaal is het handig om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. - MBO-ONLINE
Bij mbo-online maak je een theorietoets, voordat je aan het praktijkgedeelte van de opleiding start. De stage en de praktijkexamens kun je plannen op een moment dat het jou past. Je mag jouw stage vormgeven als lint- of blok stage, afhankelijk van wat jou en het stagebedrijf het beste uitkomt.
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding.
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan jou te mogen aanbieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt. Is het bedrijf waar jij wil stage lopen niet erkend? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden.
per jaar