• MBO-opleiding 4 | Apothekersassistent

  Als apothekersassistent werk je in een apotheek. Daar neem je recepten aan van cliënten en huisartsen. Je leert hoe je recepten van artsen voor patiënten moet lezen en verwerken tot de juiste medicijnen, in de juiste hoeveelheden. Sommige medicijnen worden kant en klaar in de verpakking geleverd. Soms moet een medicijn speciaal worden gemaakt of aangepast. Dat gaat onder nauwe voorschriften. De gezondheid van patiënten staat natuurlijk boven alles. Als apothekersassistent heb je ook administratieve taken; je zorgt ervoor de administratie in orde is en houdt de medicijnvoorraad bij.

  Wat zijn de belangrijkste taken van een apothekersassistent?

  • Je neemt het recept aan
  • Je controleert of het klopt met de patiëntgegevens
  • Je pakt de kant en klare medicijnen
  • Je geeft de medicijnen aan de patiënt en geeft uitleg over het gebruik
  • Je adviseert over medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn
  • Je rekent af en verwerkt de gegevens in het systeem
  • Je beheert de voorraad

  Welke skills zijn belangrijk?
  Als apothekersassistent geef je advies en voorlichting over het juiste gebruik van de geneesmiddelen. Je werkt nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen. Samen zorg je ervoor dat de cliënt zo goed en vakkundig mogelijk geholpen wordt. Het is dus belangrijk dat je erg punctueel en precies bent in het doen van je werkzaamheden. Daarnaast is het belangrijk om over de juiste communicatietechnieken te beschikken.

  Wat kun je ermee worden?
  Als apothekersassistent werk je meestal op een vaste locatie, maar deze kan ook wisselen. De apothekersassistent kan werkzaam zijn bij een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek, bereidingsapotheek, poliklinische apotheek of instellingsapotheek.

  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Het laat zien dat jij jouw kennis en vaardigheden beheerst en onderhoudt. Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan de opleiding apothekersassistent is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden jouw diploma behalen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw mbo-diploma. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag óf door naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende hbo-opleidingen:

  • hbo-opleiding logopedie
  • hbo-opleiding fysiotherapie
  • hbo-opleiding farmakunde
  • hbo-opleiding operatieassistent
  • hbo-opleiding voeding en diëtetiek

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend

  Ja, crebonummer 25650

  Duur
  Versneld, 15 maanden

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

  Investering

  Vanaf € 295,- per maand

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

  Locatie
  Utrecht

  Niveau

  MBO niveau 4

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)


PROGRAMMA.
APOTHEKERSASSISTENT-4.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma apothekersassistent.
Modules >> << Praktijkexamens
Specifieke doelgroepen voor assisterenden Leren en ontwikkeling
Professionaliteit
Multidisciplinair werken
Productzorg voor apothekersassistenten Voorschrijven medicijnen
Medicijnen op maat
Logistiek en beheer
Farmacotherapie voor apothekersassistenten Gezondheid en preventie
Zelfzorgadvies
Medische hulpmiddelen Voorwaardelijke kenniseis
Farmaceutische patiëntenzorg Zorgvragen
Medicatiebewaking
Medicijnuitgifte
Communicatie en instructie
Patiënten informatie
Farmaceutisch rekenen Voorwaardelijke kenniseis

MBO BASISMODULES 
Het mbo basisprogramma van deze opleiding bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan oriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt je aanmelden voor een toelatingstest.

STARTDATA EN LESDAGEN
APOTHEKERSASSISTENT

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september 2023. Hieronder zie je de startdata en lesdagen voor februari 2023.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Lesdag & Startdatum >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht Sep 2023
Lesdag volgt
Utrecht Feb 2024
Lesdag volgt
Utrecht Sep 2024
Lesdag volgt
STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.