Nederlands 2F

Voor de teksten, lees- en luistervragen, kun je uitgaan van alledaagse onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsitem, recept of folder. Vaak word je gevraagd om het belangrijkste (onderwerp of probleem) van het bericht te noemen. Het mondelinge onderdeel heeft je persoonlijke leven, opleiding of (toekomstige) beroep als onderwerp.

Het vak wordt afgerond met 4 examens:
1. Gesprekken voeren
een sollicitatiegesprek
2. Spreken
een presentatie
3. Schrijven
een zakelijke brief
4. Lezen & luisteren
een lees- en luistertoets

Van de uitslagen van deze examens wordt een gemiddelde genomen, wat geldt als het eindcijfer.

Rekenen 2F

Het vak bestaat onder andere uit het berekenen van oppervlaktes en inhoud. Dat is handig als je bijvoorbeeld een muurtje wil verven. De betekenis van een ton en/of miljard of het lezen van een tabel en/of grafiek komen ook voor. Procenten en breuken zijn ook een vast onderdeel.

Het vak wordt afgerond met 1 digitaal examen: Rekenen 2F. Het examen duurt 90 minuten en bestaat voor de helft uit hoofdrekenvragen en voor de andere helft uit talige sommen (open- en meerkeuzevragen).

Engels 2F

Het vak Engels is niet verplicht op niveau 2 en 3. Je mag het wel kiezen als extra pakket, zoals beschreven bij mbo niveau 4. Je kunt het pakket Engels afnemen voor € 350,- als extra vak.

Niet verplicht – Certificaat Engels
Je ontvangt bij jouw erkende mbo-diploma 2/3 een certificaat Engels op A2/B1 niveau. Stroom je binnen 2 jaar door naar niveau 4? Dan heb je recht op een vrijstelling voor het vak Engels

Loopbaan oriëntatie & burgerschap

Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Wat is de volgende stap in mijn loopbaan? In het onderdeel loopbaanoriëntatie krijg je meer inzicht in jouw persoonlijke kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. Het andere onderdeel van dit vak is burgerschap. Wat is het verschil tussen politiek links en rechts? Hoe ziet een gezond leven eruit (voor jou)? Maar ook: hoe ga je goed om met geld? Voor dit vak maak je opdrachten en een reflectieverslag, die in jouw diplomadossier worden opgenomen. Hiermee voldoe je aan de inspanningsverplichting die geldt voor dit vak.

KEUZENVAKKEN
ZELF KIEZEN WAAR JIJ BLIJ VAN WORDT.

Elke mbo-opleiding kent 1 keuzevak of keuzedeel. Dit zijn de vakken waaruit je een keuze hebt.

#1
CULTURELE KADERS
VAN SUSHI EN KEBAB NAAR HUTSPOT EN EEN PASTAATJE
Wat zijn jouw normen en waarden? En hoe zien die eruit in een andere cultuur? Laat je inspireren door dit keuzevak! Je sluit het vak af door een artikel te schrijven over je bevindingen.

#2
REKENEN 3F
PAK JE VOORSPRONG OP EEN NIVEAU 4 OPLEIDING
Wil je doorstromen naar niveau 4? Of reken je graag? Dan is dit vak een aanrader. Haal de toets en krijg een vrijstelling voor rekenen op mbo niveau 4. Dat scheelt alvast!

#3
DIGITALE VAARDIGHEDEN (BASIS)
LET’S GO DIGITAL
We leven in een informatiesamenleving. Hoe herken je fake news? Hoe interpreteer je informatie en gegevens op de juiste manier? Met dit keuzedeel ga jij dit onderzoeken.

#4
INNOVATIES
LEVEN LANG VERANDEREN
In elk beroep komen innovaties voor. Waarom zijn innovaties belangrijk? En hoe ga jij met veranderingen in je werk om?

#5
BLIJVEND FIT
STAY SAFE
Wat zijn de arbeidsrisico’s in jouw beroep? Hoe kan jij de gezondheid en veiligheid op de werkvloer op positieve manier beïnvloeden? In dit keuzedeel ga jij op onderzoek uit.