• MBO-4 opleiding | Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

  Kun jij goed inschatten wat een kind nodig heeft? Vind je het belangrijk dat een kind zich goed kan ontwikkelen, in een veilige en stimulerende omgeving? Als ”gespecialiseerd pedagogisch medewerker” begeleid je kinderen bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of speciaal onderwijs. Je observeert hen nauwkeurig en je merkt veranderingen op in hun gedrag. Hierover heb je gesprekken met de ouders of verzorgers van het kind. Je biedt passende activiteiten aan, ondersteunt door een plan, dat aansluit bij het individuele kind. Je bent een soort mentor en ziet waar kinderen behoefte aan hebben en waar hun talenten liggen. Je kunt in dit beroep werken met kleine kinderen, baby’s en peuters, maar ook met schoolgaande kinderen of jongvolwassenen. Het verschil met de opleiding pedagogisch medewerker op niveau 3 is dat je ook coördinerende taken op je neemt en meedenkt over het beleid van de (opvang)organisatie. Moeilijke situaties los je daarbij creatief en daadkrachtig op. Je ontwerpt voor de kinderen een mooie balans tijdens een (opvang)dag. Enerzijds rust en structuur, anderzijds uitdaging, activiteiten en vrij spel. Jij coördineert de activiteiten en organiseert de vertrouwde, veilige setting die daarbij past. Wat zijn de taken van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

  • Je voert gesprekken met (gast)ouders en kinderen.
  • Je zorgt voor een veilig pedagogisch klimaat.
  • Je stelt een begeleidingsplan op en maakt activiteitenprogramma’s.
  • Je biedt activiteiten aan die gericht zijn op de verdere ontwikkeling van het kind.
  • Je voert huishoudelijke en verzorgende taken uit.

  Welke skills zijn belangrijk?
  Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam en durft verantwoordelijkheid te nemen. In jouw werk heb je direct contact met mensen. Je kunt je goed in anderen verplaatsen, zowel in kinderen als in ouders of collega’s, en bent representatief. Voor kinderen ben jij een voorbeeld. Je straalt rust en warmte uit en weet ook afstand te bewaren. Daarnaast ben je zelfstandig, leergierig en flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen werken is elke dag anders!

  Wat kan je ermee worden?
  Na het afronden van de mbo-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun jij aan de slag bij een kinderopvang, buitenschoolse opvang, een speciale jeugdinstelling, het speciaal onderwijs of een gastgezin. Als je een opleiding zoekt met uitstekende beroepsperspectieven, dan is dit een zeer goede keuze. Er is veel werk in deze sector.

  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan onze opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden je diploma halen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag óf door naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hbo opleiding pedagogiek of de hbo opleiding toegepaste psychologie.

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

  Rijkserkend
  Ja, crebonummer 25484

   

  Duur
  Versneld, 15 maanden

   

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

   

  Investering
  Vanaf €295,- per maand

   

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

   

  Locatie
  Utrecht

   

  Niveau
  MBO niveau 4

   

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)


  Onder de 18 jaar?
  Te koppelen met MHBO College

PROGRAMMA.
GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH MEDEWERKER.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker.
Modules >> << Praktijkexamens
Methodiek en begeleiden Pedagogisch klimaat
Activiteitenplan
Voorlezen
Professioneel werken Inventarisatie kindbehoeftes
Dagstart
Professionele ontwikkeling
Verbetervoorstel
Pedagogisch werk 1 Evaluatie van begeleidingsvraagstuk
Activiteitenprogramma
Maken ontwikkelplan
Uitvoeren ontwikkelplan
Ontwikkelingsgerichte activiteit
Pedagogisch werk 2 Beleidsondersteunende taken
Verzorgingsmoment
Gezonde en hygiënische voorwaarden scheppen
EHBO EHBO voor kinderen
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker Stimulerende speel- en leeromgeving
Coördinerende taken
Beheertaken
Oudergesprek

MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, Engels, loopbaanoriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.

STARTDATA EN LESDAGEN
GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH MEDEWERKER

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september 2023. Hieronder zie je de startdata en lesdagen voor februari 2023.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Startdatum & Lesdag >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht & Zoetermeer Nov 2023
Lesdag volgt
Utrecht & Zoetermeer Feb 2024
Lesdag volgt
Utrecht & Zoetermeer Mei 2024
Lesdag volgt
Utrecht & Zoetermeer Sep 2024
Lesdag volgt
STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.