• MBO-4 opleiding | Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

  Kun jij goed inschatten wat een kind nodig heeft? Vind je het belangrijk dat een kind zich goed kan ontwikkelen, in een veilige en stimulerende omgeving? Als ”gespecialiseerd pedagogisch medewerker” begeleid je kinderen bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of speciaal onderwijs. Je observeert hen nauwkeurig en je merkt veranderingen op in hun gedrag. Hierover heb je gesprekken met de ouders of verzorgers van het kind. Je biedt passende activiteiten aan, ondersteunt door een plan, dat aansluit bij het individuele kind. Je bent een soort mentor en ziet waar kinderen behoefte aan hebben en waar hun talenten liggen. Je kunt in dit beroep werken met kleine kinderen, baby’s en peuters, maar ook met schoolgaande kinderen of jongvolwassenen. Het verschil met de opleiding pedagogisch medewerker op niveau 3 is dat je ook coördinerende taken op je neemt en meedenkt over het beleid van de (opvang)organisatie. Moeilijke situaties los je daarbij creatief en daadkrachtig op. Je ontwerpt voor de kinderen een mooie balans tijdens een (opvang)dag. Enerzijds rust en structuur, anderzijds uitdaging, activiteiten en vrij spel. Jij coördineert de activiteiten en organiseert de vertrouwde, veilige setting die daarbij past. Wat zijn de taken van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

  • Je voert gesprekken met (gast)ouders en kinderen.
  • Je zorgt voor een veilig pedagogisch klimaat.
  • Je stelt een begeleidingsplan op en maakt activiteitenprogramma’s.
  • Je biedt activiteiten aan die gericht zijn op de verdere ontwikkeling van het kind.
  • Je voert huishoudelijke en verzorgende taken uit.

  Welke skills zijn belangrijk?
  Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam en durft verantwoordelijkheid te nemen. In jouw werk heb je direct contact met mensen. Je kunt je goed in anderen verplaatsen, zowel in kinderen als in ouders of collega’s, en bent representatief. Voor kinderen ben jij een voorbeeld. Je straalt rust en warmte uit en weet ook afstand te bewaren. Daarnaast ben je zelfstandig, leergierig en flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen werken is elke dag anders!

  Wat kan je ermee worden?
  Na het afronden van de mbo-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun jij aan de slag bij een kinderopvang, buitenschoolse opvang, een speciale jeugdinstelling, het speciaal onderwijs of een gastgezin. Als je een opleiding zoekt met uitstekende beroepsperspectieven, dan is dit een zeer goede keuze. Er is veel werk in deze sector.


  Erkend leren. Een rijkserkend mbo-diploma.
  Onze mbo-opleidingen leveren jou een erkend diploma op. Het wordt overal (h)erkend en is daarom een fantastische stap in jouw loopbaan! Wij zijn erkend door het Ministerie OCW (BRIN-registratie en CREBO-erkenningen), staan in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO-register) en zijn lid van de NRTO. MBOzaak is dé expert in erkende en versnelde mbo-opleidingen.

  Versneld leren. In 15 maanden jouw diploma.
  Bijzonder aan onze opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker is de korte studieduur. Je kunt in 15 maanden je diploma halen. Door een strak georganiseerd en goed studieprogramma behaal je versneld jouw diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Je weet vanaf de start van de opleiding exact wat nodig is voor het diploma. Je kunt sneller aan de slag óf door naar het hbo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hbo opleiding pedagogiek of de hbo opleiding toegepaste psychologie.

  Flexibel en effectief. In deeltijd leren.
  We werken met een bewezen deeltijd formule, die leidt tot ons hoge slagingspercentage. Je krijgt gemiddeld elke 2 weken 1 dag les, in vaste lesgroepen. De opleiding is daardoor goed te combineren met een gezin, baan of stage, maar ook effectief in het daadwerkelijk behalen van een mbo-diploma. Ga jij er ook voor?

 • FACTS & FIGURES

   

  Rijkserkend
  Ja, crebonummer 25484

   

  Duur
  Versneld, 15 maanden

   

  Deeltijd
  Ja, gemiddeld 1 x per 2 weken lesdag

   

  Investering
  Vanaf €295,- per maand

   

  Studiebegeleiding
  Ja, studiecoaching

   

  Locatie
  Utrecht

   

  Niveau
  MBO niveau 4

   

  Leerweg
  Flexibele leerweg (OVO)

   

  Onder de 23 jaar?
  Te koppelen met MHBO College

PROGRAMMA.
GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH MEDEWERKER.
We gaan aan de slag met de volgende vakken en examens voor het erkende mbo-4 diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker.
Modules >> <<Praktijkexamens
Ontwikkelingspsychologie Behoeften en wensen van het kind
Evalueren en reflecteren
Opvoeden, begeleiden en verzorgen Activiteitenplanning
Creëren van stimulerende speel- en leeromgeving
Ontwikkeling stimuleren van het kind
Communicatie met kinderen, ouderen en collega’s Het pedagogische klimaat
Communicatie met de omgeving
Professioneel werken in een organisatie Professionele ontwikkeling
Bewaken van kwaliteitszorg
Gespecialiseerde activiteiten en ondersteuning Communicatie met opvoeders
Gespecialiseerd activiteitenprogramma
Het ontwikkelplan
Specifieke zorgbehoeftes
Hygiënische en gezonde omgeving
Ontwikkelingsgerichte activiteiten
Coördinerende taken
Beleidsondersteunende taken
Beheertaken


MBO BASISMODULES
Het mbo basisprogramma bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen, Engels, loopbaanoriëntatie en burgerschap op niveau 3F. Meer weten over deze modules? Download dan hier onze gratis studiegids.

TOELATING | EEN PASSENDE VOOROPLEIDING
Bij erkende opleidingen gelden toelatingseisen. Je kunt daarom op deze opleiding instromen met een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo- diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/vwo-4 is ook een geldige vooropleiding. Daarnaast kun je starten als je een mbo-opleiding op niveau 2 hebt gedaan. Geen vooropleiding? No worries. Je kunt een toelatingstest maken. Meld je aan voor de toelatingstest.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Waar kom ik terecht na een Pedagogiek & Onderwijs opleiding?

Als je een opleiding binnen Pedagogiek & Onderwijs hebt afgerond, ga je aan de slag met kinderen en/of jongeren. Bijvoorbeeld als pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf of op de naschoolse opvang. Je hebt een ondersteunende rol en zorgt voor een veilige en prettige omgeving. Ook kun je studenten gaan begeleiden op scholen als onderwijsassistent. Je helpt bij het lesgeven en ondersteunt de leraar of lerares. Er is veel vraag naar werk in deze branche.
Na de opleiding: nog even doorleren of gaan werken?

Volgens driekwart van de afgestudeerde studenten kun je goed voorbereid aan het werk gaan na je opleiding. Ruim de helft van de afgestudeerde onderwijsassistenten en pedagogisch medewerkers gaat daarom meteen de praktijk in. 41% kiest ervoor om nog een andere opleiding te doen.
Wat is mijn investering in een Pedagogiek & Onderwijs opleiding bij MBOzaak?

Aan een opleiding van MBOzaak zijn €100 inschrijfkosten verbonden. Een Pedagogiek & Onderwijs opleiding kost tussen de 4150 en de 4720 euro. De prijs is afhankelijk van het niveau en het aantal termijnen dat je kiest. Betaal je in één keer? Dan heb je bijna 10% korting op het totaalbedrag. Je vindt de specifieke informatie voor jouw opleiding op de desbetreffende pagina.
Uit welke onderdelen bestaat een opleiding bij MBOzaak?

Alle Pedagogiek & Onderwijsopleidingen bij MBOzaak bestaan uit 4 essentiële onderdelen: vakinhoudelijke vakken (beroepsgericht en specifiek), mbo-vakken, stage en keuzedelen. Alles afgerond? Streep eronder en jij hebt jouw mbo-diploma op zak!
Hoe ziet de planning eruit van een opleiding bij MBOzaak?

De opleiding is ingesteld op 15 maanden. In deze periode komen de modules één voor één voorbij. Per blok volg je 2 à 3 modules (ook wel: vakken). Na elk blok volgt er een examenweek waarin je alle gevolgde vakken samen afsluit. Daarna start er weer een nieuw blok. Deze duidelijke planning zorgt ervoor dat jij het overzicht niet kwijtraakt.
Kan ik een studie bij MBOzaak goed combineren met mijn baan/stage/gezin?

Ja, dit is zeker mogelijk! Bij MBOzaak volg je jouw opleiding in deeltijd. Je hebt regelmatig een lesdag van 9.30u tot 15.30u. Daarnaast ben je ongeveer 6 uur in de week kwijt aan zelfstudie. De tijd die je overhoudt, kun je gebruiken voor een bijbaan, stage of je gezin. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Een opleiding volgen bij MBOzaak betekent een perfecte werken-leren-balans!

STAGE. JE KUNT NU EENMAAL NIET ALLES UIT BOEKEN LEREN.

De stage is een onderdeel van erkende mbo-opleidingen. Wat kun je hier van verwachten?

Duur en variaties
Bij MBOzaak volg je een erkende en versnelde mbo-opleiding. Het is belangrijk om een stageplek te hebben vanaf het begin van de opleiding. De stage-uren kunnen het beste worden verdeeld over de duur van de opleiding. Bij voorkeur loop je gedurende de opleiding 1 dag per week stage. Je kunt jouw baan inzetten als stage, meelopen bij een bedrijf of aan de slag als junior.

Stage-opdrachten
Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt en welke eventuele vergoeding je hiervoor krijgt. Tijdens de stage maak je voor de opleiding een stageverslag, dat bestaat uit stageopdrachten, een logboek en voortgangschecks. Je maakt ook examenopdrachten op jouw stageplek, gerelateerd aan de modules vanuit de opleiding. Jouw stagebegeleider beoordeeld deze examenopdrachten via ons portal.

Erkend leerbedrijf
Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat niet het geval? Geen nood. Dit kun je regelen via s-bb.nl. Het stagebedrijf kan hier een erkenning aanvragen, zodat zij jou een stageplek aan kunnen bieden. Via stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende stageplekken in jouw buurt.

Begeleiding stage
De begeleiding van de stage begint met de ondertekening van de praktijkovereenkomst (POK) door student, stagebedrijf en MBOzaak. Tijdens de opleiding evalueren we gezamenlijk de stage. We bespreken jouw voortgang en werken toe naar een succesvolle afronding.


STARTMOMENTEN GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH MEDEWERKER

Lestijden: 9.30 uur tot 15.30 uur. Deze opleiding start ook in september.

SWIPE NAAR RECHTS VOOR DE BESCHIKBAARHEID >>

Locatie >> Start >> Inschrijven >> Beschikbaarheid
Utrecht & Zoetermeer Feb 2024
Utrecht Mei 2024
Zoetermeer Mei 2024
Utrecht Sep 2024
Zoetermeer Sep 2024