Veelgestelde vragen

Bekijk onze voordelen

Vragen en antwoorden.

KNOW WHAT TO EXPECT.

 • Inschrijven & Vrijstellingen

  Vanaf wanneer kan ik mij aanmelden?

  Op de website staan de actuele startdata voor de opleidingen. Dit betekent dat je je er ook meteen voor kunt inschrijven. Dit kun je doen via het aanmeldformulier.
  Tot wanneer kan ik mij uiterlijk aanmelden?

  Zolang er VRIJ staat (op de homepage van deze website) is er nog plek in een lesgroep. Wil je gegarandeerd zijn van een plek? Meld je dan zo snel mogelijk aan. Als er nog plek is, kan er eventueel (in overleg) gekeken worden of je kort na aanvang alsnog kunt starten met de gewenste opleiding.
  Heb ik recht op vrijstellingen?

  Als je de afgelopen twee jaar met succes een MBO-opleiding hebt afgerond, kan het zijn dat je vrijstellingen krijgt voor Nederlands, rekenen, Engels en/of burgerschap. Je moet hierbij het vak met minimaal een 6 hebben afgerond. Meld dit bij je aanmelding.
  Ik heb in het verleden mijn havo, vwo of HBO diploma behaald. Heb ik recht op vrijstellingen?

  Je hebt geen recht op vrijstellingen. Je Nederlandse, Engelse en rekenkundige vaardigheden zijn mogelijk weggezakt en worden daarom weer opgefrist.
  Ik heb een uitkering, kan ik dan een opleiding bij jullie volgen?

  Ja, dat kan. In je gemeente zijn er verschillende instanties, bijvoorbeeld het UWV, die je opleiding willen (mee)betalen.
  Ik ben nog geen 18 jaar, kan ik dan een opleiding bij jullie volgen?

  Ja, dat kan. Je kunt aansluiten bij een lesgroep.
 • Erkende MBO opleidingen

  Is de opleiding erkend?

  Alle MBO-opleidingen van deMBOzaak zijn erkend door het Ministerie van OCW.
  Dat betekent dat al onze opleidingen voldoen aan alle kwaliteitsnormen. Onze MBO-opleidingen zijn geregistreerd bij het CREBO.

  Wat is de derde leerweg?

  Sinds augustus 2013 bestaat er naast de BBL-leerweg en de BOL-leerweg de derde leerweg. Bij de derde leerweg krijgt deMBOzaak meer vrijheid in het vormgeven van haar opleidingen. Zo gelden er bijvoorbeeld andere regels voor het aantal stage-uren die voldaan moeten worden. Zo kunnen we effectieve en doelgerichte programma’s ontwikkelen!

  Hoe groot zijn de gemiddelde klassen?

  In een klas zitten maximaal 15 studenten. Wij geloven in persoonlijk en betrokken onderwijs.

  Hoe lang duurt de opleiding?

  De opleidingen zijn in maximaal 12 maanden af te ronden.

  Kan ik langer over de opleiding doen?

  Alle vakken die worden gegeven worden zo gepland dat het allemaal binnen de aangegeven tijd is af te ronden. Door persoonlijke omstandigheden kan het echter voorkomen dat dit niet lukt. We zullen dan een persoonlijk traject met je uitzetten om er voor te zorgen dat je alsnog zo snel mogelijk kan afstuderen.

  Wat zijn mijn beroepskansen met de opleiding?

  Voor alle opleidingen die deMBOzaak aanbiedt is er kans op werk als je klaar bent. Daarnaast bewijs je met een opleiding van deMBOzaak dat je in korte tijd jezelf hebt kunnen motiveren, disciplineren en ontwikkelen tot vakspecialist.

  Wat is het verschil tussen deMBOzaak en andere scholen (ROC, Scheidegger, LOI)?

  Een ROC kent 1 instroommoment per jaar, daarnaast duren de opleidingen minimaal 1 jaar langer dan bij deMBOzaak. Bij andere particuliere onderwijsinstellingen als Scheidegger en LOI krijg je weinig persoonlijke begeleiding en zijn het aantal klassikale lessen beperkt.

 • Theorie

  Wat voor vakken krijg ik zoal?

  Je hebt een algemeen gedeelte en een vakspecifiek gedeelte. In het algemene gedeelte (MBO-basisvakken) krijg je Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. In het vakspecifieke gedeelte krijg je vakken die van toepassing zijn op je beroepenveld.

  Waar worden de examens afgenomen?

  De generieke MBO-examens worden afgenomen op je leslocatie. Daarnaast zouden een aantal praktijkexamens op je stagebedrijf of bij een exameninstelling kunnen worden afgenomen.

  Mag ik een toets kosteloos herkansen?

  De MBO-basisexamens mogen eenmalig kosteloos worden herkanst. Voor een aantal opleidingen worden er verplichte examens afgenomen bij SVPB of ExhT. Hiervoor betaal je per examen.

 • Praktijk

  Hoeveel uur moet ik stage lopen?

  Omdat de opleidingen zijn ontworpen in de derde leerweg betekend dit dat er voor de niveau 2 en 3 opleidingen minimaal 240 uur stage gelopen moet worden.

  Waar kan ik stage lopen?

  Je mag stage lopen bij elke organisatie die valt binnen je opleidingssector. De enige voorwaarde is dat het bedrijf een erkend leerbedrijf is voor de betreffende opleiding.
  Mogelijke stage-adressen vind je hier.

  Wat als ik geen stageplaats kan vinden?

  Het is geen probleem als je bij de start van je opleiding nog geen stageplaats hebt gevonden. Je begint dan later aan het werken met je stagemap.

 • Kosten

  Kan ik in termijnen betalen?

  Ja, je kan bij deMBOzaak in termijnen betalen. Bij de kosten van je opleiding staan de specifieke bedragen genoemd. Zo kun je in 1 tot 6 termijnen betalen.

  Zijn de opleidingen van deMBOzaak fiscaal aftrekbaar?

  De opleiding hoeft jou niet zo veel te kosten. Als je een opleiding volgt voor je werk, zijn de studiekosten voor een deel fiscaal aftrekbaar.