• Aanmelden

    Via het aanmeldformulier kun je je inschrijven voor jouw favoriete opleiding. Op dit formulier staan de mogelijke startdata vermeld. Je kunt deze informatie ook vinden op de opleidingspagina van je favoriete mbo-opleiding.

    Ik heb mezelf aangemeld. En nu?

    Zodra je bent aangemeld, ontvang je van ons een bevestiging via de mail. Snel daarna ontvang je een factuur van het inschrijfgeld van 100 euro. Na het ontvangen van dit bedrag verloopt het inschrijfproces verder. Daarna zal je verdere informatie over de opleiding ontvangen. Ook hoor je wanneer de kick-off zal plaatsvinden..
    Tot wanneer kan ik mij uiterlijk aanmelden?

    Wij werken met kleine klassikale groepen. Vol=Vol. Wil je gegarandeerd zijn van een plek? Meld je dan zo snel mogelijk aan. Als er nog plek is, kan er eventueel (in overleg) gekeken worden of je kort na aanvang alsnog kunt starten met de gewenste opleiding. Neem hiervoor even telefonisch contact op.
    Wat is de kick-off?

    De kick-off is dé start van jouw opleiding! Tijdens deze gezamenlijke bijeenkomst ontvang jij alle benodigde informatie voor jouw opleiding. Er is genoeg ruimte voor al jouw vragen en het is ook nog eens een gezellige dag met jouw medestudenten.
    Ik heb twijfels over welke opleiding het beste bij mij past. Waar kan ik terecht?

    Als je twijfels hebt over de keuze van jouw opleiding kun je ons altijd bellen. We zijn telefonisch bereikbaar (085 – 40 11 976) van ma t/m vr van 9:00 – 14:00 uur. Je kunt ook mailen (info@dembozaak.nl). Wij denken graag met je mee!
    Ik heb voorkeur voor een locatie. Wordt hier rekening mee gehouden?

    Jazeker, je kunt twee voorkeuren opgeven voor een locatie. Hier houden wij rekening mee als we de klassen indelen. Je wordt pas geplaatst in een klas als je het inschrijfgeld hebt betaald.
    Kun je, naast de reguliere startmaanden september en februari, ook nog op een ander moment instromen?

    Ja, dat kan. We hebben voor sommige opleidingen instroommomenten in mei en november. Mocht een opleiding genoeg aanmeldingen krijgen voor deze zij-instroomgroepen, dan is de kans groot dat de opleiding start. Mochten dit te weinig aanmeldingen zijn, dan is er het risico dat we de opleiding helaas niet kunnen laten starten.
    Als ik in mei of november zij-instroom, hoe lang doe ik dan over mijn opleiding?

    Voor de zij-instroom van mei en november, is de planning van de opleiding anders, omdat deze wordt gekoppeld aan opleidingen die begonnen zijn of gaan beginnen. Daarom duurt de opleiding voor zij-instromers langer dan 15 maanden.

  • Crebo-erkend MBO

    Al onze opleidingen zijn officieel erkend door de overheid. Dit kun je zien aan het crebo-nummer dat per opleiding vermeld staat op de website. Door deze landelijke erkenning weet iedereen in Nederland wat de waarde is van jouw diploma.

    Wat is de derde leerweg?

    Naast de BBL-leerweg en de BOL-leerweg, bestaat de derde leerweg (OVO). Via de derde leerweg richten we het onderwijstraject flexibel en versneld in. Zo kunnen we vanaf de start tot aan de finish van de opleiding doelgerichte en effectieve programma’s ontwikkelen.
    Waar kan ik de CREBO vinden?

    Op de pagina van elke opleiding van MBOzaak vind je het specifieke crebo-nummer. Deze bestaat altijd uit 5 cijfers. Het volledige register van DUO vind je hier.
    Kan ik met het behaalde mbo-diploma (niveau 4) naar het hbo?

    Jazeker! Met jouw mbo-niveau 4 specialisatie kun je doorstromen naar het hbo. Kies dus een hbo-opleiding die hierop aansluit! Je kunt altijd contact opnemen met de hogeschool om jouw mogelijkheden te bespreken.
    Wat is het verschil tussen MBOzaak en andere scholen (ROC, Capabel, NCOI, Scheidegger, LOI)

    Bij andere particuliere onderwijsinstellingen krijg je weinig persoonlijke begeleiding en zijn het aantal klassikale lessen beperkt. Daarnaast zijn de opleidingen die je bij andere instellingen vindt niet allemaal CREBO-erkend. Hierdoor lijkt het alsof je voordeliger uit bent, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Bij MBOzaak geen onverwachte kosten, maar een overzichtelijk plaatje.
    Hebben jullie een gedragscode?

    Ja, als lid van NRTO is die gedragscode bij ons van toepassing. Lees deze hier.

  • Stage

    De stage is een verplicht en essentieel onderdeel van de opleiding. Hier ontwikkel je jouw kwaliteiten en vaardigheden in de praktijk.

    Waar kan ik stage lopen?

    Je kunt stage lopen bij een organisatie die valt binnen je opleidingssector. De enige voorwaarde is dat het bedrijf een erkend leerbedrijf moet zijn voor de betreffende opleiding.
    Hoe vind ik een erkende stage?

    Via stagemarkt.nl kun je erkende leerbedrijven vinden waar je kunt stage lopen. Kijk hier per bedrijf bij ‘erkenningen’.
    Let op! Als er op stagemarkt staat dat er meer dan 3 examenonderdelen niet uitvoerbaar zijn, telt dit bedrijf NIET als geldig stageadres. Dit is te herkennen aan het gele driehoekje met een uitroepteken.
    Hoelang moet ik stage lopen?

    Je loopt gemiddeld 1 dag in de week stage gedurende je hele opleiding. Zo ben je je hele opleidingsperiode bezig in de praktijk. Deze ervaringen heb je namelijk nodig voor de opdrachten die je gaat maken.
    Hoe plan in mijn stage?

    De planning en werkzaamheden vinden plaats in overleg met het stagebedrijf. Spreek met hen af dat je minimaal 1 dag in de week stage komt lopen. Houd er rekening mee dat je op les- en examendagen geen stage kunt lopen.
    Hoe kan ik mijn uren en werkzaamheden bijhouden?

    In een logboek hou je bij wat je per dag hebt gedaan en hoeveel uur je stage hebt gelopen. Zo kun je goed nalezen wat je hebt gedaan! Aan het einde van je stage laat je dit logboek ondertekenen door jouw stagebegeleider.
    Mag ik mijn werk als stage inzetten?

    Ja, je kunt jouw baan inzetten als stage. Het stagebedrijf en jij stemmen samen af welke werkzaamheden je oppakt. Een bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn om een stageplek aan te kunnen bieden voor een erkende mbo-opleiding. Is dat (nog) niet het geval? Het desbetreffende bedrijf kan dit aanvragen via s-bb.nl en checken wat de mogelijkheden zijn. (Ga naar ‘ik werk bij een bedrijf’ > ‘erkend leerbedrijf worden’).

  • Investering

    Wat je ziet is wat je krijgt! Bij ons geen extra onverwachte kosten. Op elke opleidingspagina vind je de totale investering.

    Kan ik in termijnen betalen?

    Ja, je kan bij MBOzaak in termijnen betalen. Bij de kosten op de opleidingspagina staan de specifieke bedragen genoemd. Zo kun je in 1, 4, 12 of 16 termijnen betalen.
    Wanneer kan ik de facturen verwachten?

    De eerste factuur van het collegegeld (ook wel lesgeld), ontvang je een maand voorafgaand aan jouw startmaand. Facturen voor zowel het collegegeld als het inschrijfgeld worden verstuurd met een betalingstermijn van 25 dagen.
    Heb ik recht op studiefinanciering/OV-vergoeding/het LevenLangLeren-krediet?

    De opleidingen van MBOzaak vallen onder de derde leerweg. Als student heb je daarom geen recht op studiefinanciering. Je hebt ook geen recht op een OV-vergoeding omdat dit wordt beschouwd als een vorm van studiefinanciering. Daarnaast is het niet mogelijk om een LevenLangLeren-krediet aan te vragen bij DUO, als je student bent bij de MBOzaak. Meer info? Check duo.nl.
    Iemand anders gaat de opleiding voor mij betalen. Hoe regel ik dat?

    Stap 1: geef op het aanmeldformulier aan wie er voor je gaat betalen. Dit kan je werkgever zijn, de gemeente of het UWV. Stap 2: laat je contactpersoon van de desbetreffende instantie het offerteformulier invullen en opsturen naar ons. Bij vragen hierover kun je ons altijd mailen: finance@dembozaak.nl.
    Kan ik korting krijgen op mijn investering?

    Ja, je kunt met korting je opleiding betalen. Betaal jij alles in 1 keer? Dan krijg je bijna 10% korting! De specifieke bedragen en meer informatie hierover vind je op de opleidingspagina bij ‘investering’.




  • Toelating

    Bij ons kun je je aanmelden voor mbo-opleidingen op niveau 3 en 4. Je bent toelaatbaar als je de juiste diploma’s hebt van je vooropleiding. Twijfel je hierover? Stuur ons een kopie en wij bekijken tot welk mbo-niveau jij toegang hebt! Je kunt ook de studiegids checken (hoofdstuk ‘Jouw vooropleiding’) of de opleidingspagina’s op deze website.

    Wat zijn de toelatingseisen voor een mbo-opleiding niveau 3 en 4?

    Je moet in het bezit zijn van één van deze vooropleidingen:

    • Een mavo-, lbo-, vbo- of vmbo-diploma in de kadergerichte, gemengde of theoretische leerweg.
    • Een overgangsbewijs van havo-3 naar havo-4.
    • Een overgangsbewijs van vwo-3 naar vwo-4.
    • Mbo-diploma niveau 2.
    Wat houdt de toelatingstest in?

    Voldoe je niet aan de vooropleidingseis? Dat is gelukkig geen probleem. Je kunt vaak alsnog starten met een mbo-opleiding. De oplossing is de toelatingstest. Als je hiervoor minimaal een 6,0 behaalt, kun je starten met een opleiding. Quick and easy!

    Voor het afleggen van de toelatingstest geldt een minimale leeftijd van 21 jaar. De kosten van deze test zijn €250,- (dit is inclusief inschrijfgeld t.w.v. € 100,-). De test bestaat uit een Nederlands toets lezen en luisteren op 3F niveau en duurt ongeveer 45 minuten. Na betaling van de factuur sturen we je een voucher toe waarmee je jezelf kunt inplannen voor het maken van de test.

    Ik wil een opleiding op mbo niveau 3 volgen, waarbij Nederlands wordt gegeven op niveau 2F. Waarom is de toelatingstest dan op niveau 3F?

    De toelatingstest is voor ons een meetsysteem om te kijken of je het algemene niveau van een mbo 3 óf 4 opleiding aankan.
    Ik kan de documenten van mijn vooropleiding niet vinden. Wat moet ik doen?

    Ben je jouw diploma, certificaat of cijferlijst kwijt of is het beschadigd? Dan kun je vaak een vervangend document aanvragen of downloaden bij je vorige school of onderwijsinstelling of via https://duo.nl/particulier/diploma-kwijt.jsp.
    Ik heb een buitenlands diploma. Is deze geldig voor de vooropleidingseis?

    Wil je met een buitenlands diploma in Nederland studeren of werken? En weet je niet zeker wat het niveau van je diploma is? Dan kun je een diplomawaardering aanvragen. Dit doe je via de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering (IcDW). Hieraan zijn kosten verbonden. Ben je als vluchteling of nieuwkomer in Nederland? En heb je inburgeringsplicht? Dan kun je een gratis diplomawaardering aanvragen. Meer info: https://www.nuffic.nl/onderwerpen/jouw-buitenlandse-diploma-in-nederland/.
    Ik heb een uitkering, kan ik dan een opleiding bij de MBOzaak volgen?

    Ja, dat kan. In je gemeente zijn er verschillende instanties, bijvoorbeeld het UWV, die je opleiding willen (mee)betalen. Wij staan als scholingspartner bij het UWV geregistreerd onder BRAVE MINDS B.V.
    Ik ben nog geen 18 jaar, kan ik dan een opleiding bij jullie volgen?

    Hiervoor hebben we een speciaal programma. Je komt dan in aanmerking voor MHBO-college voorheen heette dit het MHBO College.

  • Studieplanning

    Jouw studieprogramma duurt gemiddeld 15 maanden. De onderwijsovereenkomst wordt gezet op 18 maanden. Deze extra 3 maanden kun je inzetten als extra tijd om je opleiding alsnog af te ronden, indien nodig.

    Hoe lang duurt de opleiding?

    Je kunt uitgaan van een studieprogramma van gemiddeld 15 maanden. De onderwijsovereenkomst wordt gezet op 18 maanden. Dit is de volledige tijd die je hebt voor jouw studie, inclusief vakanties en diploma-aanvraag teneinde van jouw opleiding. Indien nodig kun je die extra 3 maanden inzetten als extra tijd om je opleiding alsnog af te ronden.
    Hoe ziet het studieprogramma eruit?

    Het studieprogramma is modulair opgebouwd. Per blok krijg je 2 à 3 modules. Deze vakken volg je 1 voor 1, zodat er geen lessen door elkaar worden gegeven. Aan het einde van een blok is er een examenweek, waarin je alle gevolgde modules tegelijkertijd afsluit.
    Wanneer heb ik les?

    Je hebt gemiddeld 1 keer per 2 à 3 weken een lesdag. Deze dag is van 9.30u tot 15.30u. Je kunt voor de gehele studie uitgaan van ongeveer 25 dagen in totaal, verdeeld over 15 maanden studietijd.
    Hoeveel tijd ben ik ongeveer kwijt aan zelfstudie?

    Je kunt rekenen op ongeveer 6 uur zelfstudie in de week. Dit valt dus goed te combineren met een gezin, een baan of een stage.
    Kan ik extra vakken volgen naast het reguliere programma?

    Nee, omdat onze opleidingen versneld en modulair zijn is dit praktisch niet mogelijk.
    Kan ik langer over de opleiding doen?

    Het is niet mogelijk om jouw opleiding te verlengen. De duur van de onderwijsovereenkomst geeft ruim de tijd om de opleiding af te ronden binnen de gestelde, geprogrammeerde studietijd. Jouw studie duurt gemiddeld 15 maanden en jouw onderwijsovereenkomst duurt 18 maanden. Deze extra studietijd krijgt elke student van MBOzaak aangeboden.
    Is er een aanwezigheidsplicht?

    Jouw aanwezigheid wordt geregistreerd. Ben je minder dan 60% aanwezig geweest bij een vak? Dan kun je dit examen niet herkansen. Probeer dus zoveel mogelijk bij de lessen aanwezig te zijn, dit vergroot jouw studiesucces!
    Wordt er met reguliere schoolvakanties gewerkt?

    Nee, MBOzaak kent twee vakantieperiodes: de kerst- en zomervakantie.

  • Vrijstellingen

    Het kan zijn dat je recht hebt op vrijstellingen voor bepaalde onderdelen van de opleiding. Dat zou mooi zijn toch?

    Heb ik recht op vrijstellingen?

    Vrijstellingen kun je alleen aanvragen voor de volgende onderdelen:
    • Rekenen
    • Nederlands
    • Engels
    • Keuzedeel
    • Loopbaanoriëntatie en Burgerschap
    • EHBO-certificaat (let op: deze moet geldig zijn wanneer je diplomeert, niet wanneer je start met de opleiding).

    Voor vakinhoudelijke onderdelen zijn er geen vrijstellingen mogelijk.

    Als je geplaatst bent in een klas en de opleiding bent begonnen, kun je een officieel vrijstellingsverzoek aanvragen bij de examencommissie. De daadwerkelijke vrijstellingsvoorwaarden zijn officieel vastgesteld en de examencommissie neemt op basis daarvan een besluit over jouw verzoek. In geval van een vrijstelling hoef je het examen van dat onderdeel niet meer te maken.

    Ik heb in het verleden mijn hbo- of WO-diploma behaald. Heb ik recht op vrijstellingen?

    Je hebt geen recht op vrijstellingen. Vrijstellingen kunnen alleen worden gegeven bij behaalde mbo-diploma’s in het verleden, gezien de kwalificatie-eisen waardoor dit kan worden vastgesteld. Meer informatie over vrijstellingen kun je vinden in het examenreglement van MBOzaak.
    Kan ik een vrijstelling krijgen voor het onderdeel ‘stage’?

    Nee, dit is helaas niet mogelijk. Namens de overheid ben je verplicht om stage te lopen als je een erkende mbo-opleiding volgt.

  • Vakken en examens

    Tijdens je opleiding volg je vakken, die in blokken allemaal 1 voor 1 voorbij zullen komen. Vervolgens rond je deze modules af in de examenweek.

    Wat voor vakken kan ik verwachten?

    De vakken in het studieprogramma bestaan uit een algemeen gedeelte en een vakspecifiek gedeelte. In het algemene gedeelte (de ‘mbo’-vakken) krijg je Nederlands, Engels (alleen niveau 4), rekenen, keuzedelen en Loopbaanoriëntatie & Burgerschap. In het vakspecifieke gedeelte volg je inhoudelijke vakken die van toepassing zijn op het beroepenveld van jouw opleiding.
    Wat zijn ‘mbo-vakken’?

    Mbo-vakken zijn een vast onderdeel van alle mbo-opleidingen.
    • Voor mbo-niveau 3 geldt: Nederlands, rekenen en Loopbaanoriëntatie & Burgerschap.
    • Voor mbo-niveau 4 geldt: Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaanoriëntatie en Burgerschap.

    Bij sommige opleidingen gelden er uitzonderingen op deze regeling van de mbo-vakken. Deze informatie vind je op de specifieke opleidingspagina.

    Wat houdt het keuzedeel in?

    Elke mbo-opleiding kent een keuzedeel. Dit aanvullende pakket helpt jou om jezelf te verbreden en te verdiepen. Zo ben je nog beter voorbereid op de arbeidsmarkt.
    Waar worden de examens afgenomen?

    Deze vinden plaats op verschillende plaatsen. De mbo-examens worden grotendeels afgenomen via een externe examenaanbieder. Daarnaast vinden examens plaats op je stagebedrijf of lever je examenopdrachten digitaal in voor de deadline via het online portal mijn.dembozaak.nl. Voor sommige opleidingen kunnen er andere specifieke examens van toepassing zijn. Deze informatie kun je terugvinden op de webpagina van jouw opleiding.
    Mag ik een examen kosteloos herkansen?

    Alle examens mogen eenmaal kosteloos worden herkanst. Bepaalde examens voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid-3 (domein I), worden afgenomen bij ExTH. Hiervoor betaal je zelf per examen (en eventueel per herkansingen).
    Hoe krijg ik toegang tot mijn lesmateriaal?

    Jouw investering bij de MBOzaak is inclusief online lespakket. Je hebt toegang tot het benodigde lesmateriaal, dat voornamelijk bestaat uit digitale readers. Ook is er een online leeromgeving waar je altijd terecht kunt voor je rooster, handleidingen en aanvullende informatie (mijn.dembozaak.nl). Mocht je toch boeken nodig hebben voor modules waar je voor staat ingepland, dien je deze zelf te bestellen.

  • MHBO-college

    Wij vinden het belangrijk dat ook jongeren onder de 18 jaar een versnelde mbo-opleiding kunnen volgen. Bij MHBO-college ontwikkel je samen met je persoonlijke studiecoach belangrijke vaardigheden en competenties en krijg je extra begeleiding om je studie af te ronden.

    Wat is het belangrijkste verschil met een reguliere mbo-opleiding?

    Het MHBO-college programma is voor studenten onder de 18 jaar. Ook aan deze groep willen wij een versnelde mbo-opleiding bieden. Hier komt extra begeleiding bij kijken van de docenten en een studiecoach. Ook volg je de opleiding in kleinere klassen dan een bij een reguliere mbo-opleiding van MBOzaak. Daarnaast ligt de focus van het MHBO-college op het ontwikkelen van vaardigheden en competenties, die je in de toekomst goed kunt gebruiken, bijvoorbeeld op het hbo!
    Welke opleidingen kan ik volgen met MHBO-college?

    Je kunt jouw MHBO-college pakket koppelen aan maar liefst 9 opleidingen van MBOzaak. Voorheen waren dit er slechts 3. Check deze pagina over mhbo-college en ontdek uit welke opleidingen jij kunt kiezen.
    Is MHBO-college hetzelfde als het MHBO college year?

    Ja, voorheen heette dit inderdaad het MHBO college year. Vanaf september 2024 zal dit verder gaan onder de naam MHBO-college. Je hebt nu de keuze uit 9 specialisaties in plaats van 3. Daarnaast zal het studieprogramma binnen 2 jaar worden afgerond.
    Waarom moet ik meer betalen voor dit programma dan voor een reguliere opleiding?

    Het MHBO-college programma vereist meer begeleiding en meer aandacht op het ontwikkelen van vaardigheden en competenties. Deze begeleiding en workshop-bijeenkomsten vragen meer tijd en daarom ook meer geld. Na het afronden van het MHBO college ben jij helemaal klaargestoomd voor het hbo!
    Klopt het dat er ook nog een aparte website is voor MHBO college?

    Jazeker, je kunt op mhbo-college.nl alle informatie over dit programma nog eens rustig nalezen.

  • Special needs

    In het geval van speciale gevallen, zoals gezondheidsproblemen, een stoornis of een zwangerschap, kun je nog steeds een mbo-opleiding bij ons volgen. Wij adviseren je om contact met ons op te nemen voordat je je wil aanmelden.

    Ik ben zwanger, kan ik dan een opleiding volgen bij MBOzaak?

    In geval van bijzondere situaties gelden er speciale regelingen. We adviseren je om voorafgaand aan je aanmelding contact met ons op te nemen. Zo kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.
    Ik ben chronisch of langdurig ziek. Kan ik dan een opleiding volgen bij MBOzaak?

    In geval van bijzondere situaties gelden er speciale regelingen. We adviseren je om voorafgaand aan je aanmelding contact met ons op te nemen. Zo kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.
    Ik heb een stoornis of andere gezondheidsproblemen. Kan ik dan een opleiding volgen bij MBOzaak?

    In geval van bijzondere situaties gelden er speciale regelingen. We adviseren je om voorafgaand aan je aanmelding contact met ons op te nemen. Zo kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.
    Ik ben dyslectisch / ik heb dyscalculie. Krijg ik extra tijd bij mijn examens?

    Je kunt als student een verzoek indienen voor aangepaste examinering bij de examencommissie. We adviseren je om voorafgaand aan je aanmelding contact met ons op te nemen. Zo kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.